Vaccinul de la AstraZeneca e cel mai eficient împotriva variantei braziliene COVID

Postat la: 06.03.2021 11:28 | Scris de: ZIUA NEWS

Vaccinul de la AstraZeneca e cel mai eficient împotriva variantei braziliene COVID

Datele preliminare dintr-un studiu efectuat la Universitatea din Oxford indică faptul că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca protejează împotriva variantei braziliene.

Rezultatele nu au fost făcute încă publcie, însă potrivit sursei citate, concluziile arată că vaccinul nu va trebui modificat, întrucât este eficient împotriva varientei braziliene, care este de 2,2 ori mai transmisibilă decât varianta inițială a SARS-CoV-2. Aceeași sursă nu a precizat eficacitatea exactă a vaccinului împotriva variantei braziliene, cunsocute sub denumirea P.1, însă a susținut că rezultatele complete ale studiului vor fi publicate, probabil, în martie.

Africa de Sud a amânat campania de vaccinare cu serul de la AstraZeneca, după ce un un realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg a arătat că vaccinul nu este foarte eficient împotriva mutației sud-africane, similare cu P.1. Potrivit primelor rezultate ale studiului, acest vaccin este eficient numai 22% împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de tulpina sud-africană. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficienţa sa împotriva formelor severe.

Brazilia este una dintre cele mai afectate țări de pandemia de COVID-19, având confirmate 10,7 milioane de cazuri. În ceea ce privește bilanțul deceselor, Brazilia are 261,188, fiind depășită doar de Statele Unite (533.636). Miercuri, țara a înregistrat și cel mai ridicat bilanț zilnic privind numărul persoanelor care și-au pierdut viața din cauza COVID-19. Un număr de 1.910 de persoane au murit. A doua zi, bilanțul a scăzut ușor, dar a rămas tot ridicat: 1.699 de decese. Explozia cazurilor a fost atribuită răspândirii unei variante extrem de contagioase a virusului despre care se crede că își are originea în orașul Manaus, din Amazon.