Un spectacol de teatru cu reprezentanții rezervate persoanelor de culoare stârnește polemici la Londra

Postat la: 01.03.2024 10:16 | Scris de: ZIUA NEWS

Un spectacol de teatru cu reprezentanții rezervate persoanelor de culoare stârnește polemici la Londra

Planul unui teatru londonez de a rezerva accesul la două reprezentații ale unei piese despre sclavie pentru publicul de culoare a stârnit critici joi, scrie Le Figaro.

Teatrul Noel Coward din West End din Londra intenționează să organizeze două seri „Black Out", oferind publicului de culoare un acces preferențial, pentru două reprezentații ale piesei Slave Play de Jeremy O. Harris, care va rula timp de aproape două luni la Londra, începând cu 29 iunie.

Producția, în care joacă Kit Harington, cunoscut pentru rolul său din Game of Thrones, a avut un succes enorm de la debutul său pe Broadway în 2019 și spune o poveste despre „rasă, identitate și sexualitate" pe o plantație.

Aceste două seri de „Black Out" urmează să aibă loc pe 17 iulie și 17 septembrie în capitala britanică, stârnind critici care au provocat chiar o reacție din partea guvernului conservator, mare critic al „wokismului".

„Primul ministru este un mare susținător al artelor și crede că acestea ar trebui să fie incluzive și deschise tuturor, mai ales atunci când locurile de artă primesc finanțare publică", a declarat un purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak. „Este clar că limitarea accesului publicului pe bază de rasă este greșită și divizatoare", a continuat el.

Producătorii spectacolului Slave Play au precizat că astfel de nopți „Black Out" au mai avut loc pe Broadway și că „analizează cu atenție modul în care să includă această inițiativă în cadrul a două spectacole din timpul celor 13 săptămâni de producție". „Vom oferi mai multe detalii în curând, dar pentru a fi absolut clar, nimeni nu va fi refuzat de la o reprezentație", au mai scris ei, subliniind că niciun spectator nu a fost refuzat în trecut.

Înainte de Noel Coward, alte teatre din Marea Britanie au organizat spectacole cu acces pentru persoane de culoare, printre care Daddy, de același autor, și Tambo & Bones, de Dave Harris. Atunci când piesele abordează subiecte precum sclavia, serile „Black Out" ar trebui să permită publicului să se simtă într-un mediu propice dialogului și împărtășirii experiențelor, au argumentat organizatorii, cu dorința de a include și persoane de culoare „care s-ar putea să nu aibă mijloacele" de a cumpăra un bilet.