Un român din trei suferă de obezitate. Cifrele pentru următorii 12 ani sunt înfiorătoare

Postat la: 05.03.2024 06:33 | Scris de: ZIUA NEWS

Un român din trei suferă de obezitate. Cifrele pentru următorii 12 ani sunt înfiorătoare

Președintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătății, Dragoș Vinereanu, a atras atenția asupra alarmantei prevalențe a obezității în România, situată la 36%, conform declarațiilor sale de luni. El a subliniat faptul că estimările indică că în următorii 12 ani, 51% din populația lumii va suferi de obezitate sau va fi supraponderală.

Prevalenţa actuală a obezităţii în România este de 36% a declarat, luni, preşedintele Comisiei de cardiologie din Ministerul Sănătăţii, Dragoş Vinereanu. El a avut o intervenţie în cadrul conferinţei "Obezitatea - problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală", organizată la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila". Potrivit specialistului, în 10% dintre cazuri este vorba de obezitate severă, de tip II, iar obezitatea morbidă reprezintă 3% din cazuri. "Vorbim de o problemă majoră de sănătate publică în România", a atras atenţia Vinereanu.

El a menţionat că 51% din populaţia lumii, în următorii 12 ani, va avea obezitate sau va fi supraponderală. Pe plan naţional, Dragoş Vinereanu a evocat un screening făcut pe 150.000 de subiecţi "aşa-zis sănătoşi", care au prezentat 75% preponderenţă pentru obezitate sau exces de greutate. Vinereanu a amintit că, în prezent, apar tratamente pentru obezitate, dar acestea trebuie dublate de schimbarea stilului de viaţă, care este "esenţială".

Rectorul UMF "Carol Davila", Viorel Jinga, a subliniat că medicii ar trebui să fie exemplu pentru pacienţii lor în ceea ce priveşte nutriţia. El a anunţat că la cantina studenţească a UMF va fi desfăşurat un proiect-pilot pentru a vedea numărul de calorii din fiecare aliment şi va fi prezentat studenţilor. Un proiect asemănător se va desfăşura şi la Politehnica Bucureşti.