Un ordin ANRE naște discuții aprinse: „Taxa pe țeavă" - Este corect să plătim pentru căldura de la vecini dacă avem centrale de apartament?

Postat la: 21.11.2024 09:52 | Scris de: ZIUA NEWS

Un ordin ANRE naște discuții aprinse: „Taxa pe țeavă

Un ordin al ANRE din acest an prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze.

Ordinul prevede o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, după cum a precizat, pentru HotNews.ro, Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România. Subiectul a stârnit discuții aprinse pe rețelele de socializare, unde oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă", cu referire la coloana de distribuție a agentului termic în bloc. În luna martie a acestui an, ANRE a emis un regulament privind repartizarea consumului de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii repartitoarelor.

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:

a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat - n.r.) sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic".
Odată cu venirea frigului și cu primele facturi la încălzire, subiectul a devenit de interes.

„A venit prima factură de căldură! Prima aberație a iernii în blocurile cu repartitoare: jumătate din factura pe bloc o plătesc toți, atât conectații, cât și deconectații (cei cu centrală proprie)", a scris, miercuri, pe Facebook, Radu Opaina. El a explicat că acestea sunt facturile care reies după aplicarea formulei din ordinul ANRE. „Este o aberație colosală. Nu ai cum să ai parte comună 50% din factura totală. Nu înțeleg cum au ajuns la acea formulă", a susținut el.

„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%. Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere. Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun. Cum să ajungă partea comună 50%?!", s-a întrebat el. „Este abia prima lună cu costuri de încălzire."

Pe de altă parte, în opinia lui Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, este corect ca persoanele debranșate să plătească și ele factura pentru încălzirea centralizată. „Sunt legile fizicii. Căldura circulă. Vă dau alt exemplu: cineva care are centrală pleacă de acasă și închide centrala, deci nu consumă și nu plătește nimic pentru acea perioadă, însă când vine acasă nu găsește rece ca afară, ci 15 grade cel puțin", a precizat Mereuță. În opinia sa, soluția este interzicerea posibilității de a avea mai multe modalități de încălzire în același condominium.

„ANRE a modificat reglementările cu privire la termoficare astfel încât, începând din această iarnă, locuințele debranșate de la sistemul centralizat vor plăti un tarif pentru căldura de care beneficiază prin țevile din apartamente, rămase de la sistemul centralizat. În opinia mea, măsura e corectă. Beneficiind de această căldură care circulă prin țevi, posesorii de centrale individuale au un confort termic sporit, deci dau centrala proprie mai jos, deci cheltuie mai puțin bani pe gaz. Se încălzesc totuși din două surse, deci corect este să plătească pentru amândouă", a scris, pe Facebook, Corina Murafa, expert în energie și membru al Comitetului Economic și Social European.