Un asteroid de mărimea unei piscine olimpice ar putea lovi Pământul de Ziua Îndrăgostiților în 2046 - Ce daune ar putea produce

Postat la: 11.03.2023 12:37 | Scris de: ZIUA NEWS

Un asteroid de mărimea unei piscine olimpice ar putea lovi Pământul de Ziua Îndrăgostiților în 2046 - Ce daune ar putea produce

Există o posibilitate de 1 la 625 ca un asteroid de mărimea unei piscine olimpice (50 de metri) să lovească Pământul de Ziua Îndrăgostiţilor în 2046, potrivit unei estimări a Agenţiei Spaţiale Europene. Asteroidul 2023DW se află în prezent la o distanţă de aproximativ 18 milioane de km de Pământ.

Oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la Centrul de Coordonare a Obiectelor Apropiate de Pământ al Agenţiei Spaţiale Europene, încă estimează dimensiunea, forma şi caracteristicile orbitale ale rocii spaţiale pentru a stabili dacă reprezintă o ameninţare reală. În prezent, se estimează că aceasta are dimensiunea unei piscine olimpice şi se află la o distanţă de 0,12 unităţi astronomice (UA), adică la aproximativ 18 milioane de km de Pământ.

„Am urmărit un nou asteroid numit 2023 DW care are o probailitate foarte mică de a lovi Pământul în 2046", a transmis miercuri pe Twitter Biroul de coordonare a apărării planetare al NASA. „Adesea, atunci când sunt descoperite noi obiecte, este nevoie de mai multe săptămâni de date pentru a reduce incertitudinile şi a prezice în mod adecvat orbitele lor cu ani în viitor", a adăugat acesta.

Este posibil ca asteroidul, care măsoară aproximativ 50 de metri în diametru, să nu dea o lovitură planetei la fel de mare ca piatra spaţială care a distrus dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani, care avea un diametru de câţiva kilometri. Totuşi, prin comparaţie, roca spaţială care a lovit regiunea Chelyabinsk din Rusia în 2013 avea o dimensiune de aproximativ 18m, iar explozia sa în aer a dus la pagube importante la sol, inclusiv la deteriorarea clădirilor şi la multiple răniri.

NASA şi mai multe organizaţii internaţionale care se ocupă de apărarea planetară au lucrat la modalităţi de protejare a planetei de posibilele coliziuni cu roci spaţiale. Anul trecut, NASA a făcut istorie prin izbirea navei sale spaţiale Dart misson într-un asteroid, marcând prima dată când cursul unui corp ceresc a fost modificat de viaţa de pe Pământ.

Într-o descoperire ştiinţifică recentă, astronomii amatori au ajutat NASA să confirme urmările misiunii Dart. Observând comportamentul asteroidului după impact, cercetătorii au descoperit că planeta ar putea fi salvată de alte roci spaţiale. Aceştia au declarat că redirecţionarea asteroizilor „este o tehnică viabilă pentru a apăra potenţial Pământul dacă este necesar".