Ultima SuperLuna a anului și ploaie de stele căzătoare în acest weekend
Postat la: 15.11.2024 17:31 | Scris de: ZIUA NEWS
Luna plină din noiembrie, cunoscută și sub numele de luna castorului, va străluci pe cer vineri ca ultima superlună a anului. Potrivit Societății americane de meteoriți, pentru cei care observă globul auriu în acest weekend, ploaia de meteoriți Leonid care își atinge apogeul în noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fi un bonus.
Luna castorului - numită astfel ca o aluzie la hibernarea acestui animal și la hainele mai groase din această perioadă a anului - va atinge vârful fazei sale pline vineri la ora 23:29. Dar luna va apărea plină, vizibilă cu ochiul liber, cu aproximativ o zi înainte și după vârful său, a declarat Noah Petro, șeful Laboratorului de Geologie Planetară, Geofizică și Geochimie al NASA.
„Există un moment în timp când luna este cea mai plină, dar dacă este înnorat sau sunteți ocupat, ieșind în orice alt moment, fie cu o zi înainte, mai târziu în seara sau a doua zi, veți vedea în continuare frumusețea lunii pline", a spus Petro.
O superlună apare atunci când faza plină a lunii coincide cu perigeul acesteia, cea mai apropiată apropiere de Pământ pe orbita sa, potrivit NASA, ceea ce face ca luna să pară ușor mai mare și mai strălucitoare decât în medie.
Luna plină din noiembrie este a patra superlună consecutivă din acest an și va fi puțin mai îndepărtată decât luna plină din octombrie, care a fost cea mai apropiată lună din 2024 și a fost surprinsă în fotografii din întreaga lume.
Dar luna castorului ar putea oferi o priveliște de admirat. Petro recomandă vizionarea lunii în timp ce aceasta se ridică pentru a avea șansa de a vedea o „iluzie a lunii" în timp ce aceasta se ridică deasupra orizontului, unde superluna ar putea părea chiar mai mare decât de obicei.
Oamenii de știință nu știu cu adevărat de ce apare această iluzie optică, dar se crede că este rezultatul unei combinații între modul în care creierul nostru procesează informațiile vizuale și dimensiunea lunii în comparație cu obiecte mai mici din apropierea orizontului, cum ar fi copacii sau acoperișurile caselor.
În noaptea de 16 spre 17 noiembrie, pe cer poate fi observat și fenomenul astronomic Leonide. Spre dimineață, se vor vedea cu ochiul liber pe cer mai mulți meteoriți luminoși.
În fiecare lună noimebrie, planeta Pământ trece prin zona prin care a trecut și cometa „55P/Tempel-Tuttle". Aceasta din urmă (cometa Tempel-Tuttle) a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera planetei noastre în momentul în care traversează zona.
Particulele mici de praf intră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h) și, prin frecarea cu aerul rece, se emit dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă.
Aceste dâre sunt numite de astronomi meteori, iar de către oameni, în termeni populari, stele căzătoare, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Ureseanu.
Leonidele ating punctul maxim în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2024. Fenomenul astronomic poate fi văzut cel mai bine, de regulă, din locuri cu un cer curat, fără lumini artificiale puternice sau orice sursă de poluare luminoasă ori clădiri înalte.