UE vrea sa elimine total centralele de apartament cu gaz ca să continue isteria "încălzirii globale" pentru o sutime din suprafata planetei!

Postat la: 01.03.2023 10:12 | Scris de: ZIUA NEWS

UE vrea sa elimine total centralele de apartament cu gaz ca să continue isteria

La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România.

Centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale. Obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale de apartament pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.

UE are o suprafata de aproximativ 4 milioane de km patrati, raportat la intreaga planeta care are aproximativ 510 milioane de km patrati, ceea ce inseamna ca UE reprezinta ceva mai putin de o sutime din restul planetei care nu e interesata aproape deloc de "amprenta de carbon". Chiar si intreaga Europa, cu 10 milioane de km patrati e de 50 de ori mai mica decat suprafata totala a Terrei. Cu toate astea, UE insistă că "incalzirea globala" se rezolvă daca elimina incalzirea termică.

„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții", a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Cu toate acestea, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

1. Danemarca - a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală
2. Norvegia - a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
3. Olanda - a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
4. Franța - datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor immobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
5. Austria - impune din 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice
6. Germania - impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
7. Marea Britanie - interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
8. Belgia - interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi