Turnul Babel 2.0: A început construcția cele mai mari clădiri din istoria omenirii. Proiectul este o adevărată nebunie, dar va deveni curând realitate
Postat la: 27.10.2024 11:08 | Scris de: ZIUA NEWS
O construcție monumentală, echivalentul a 20 de clădiri Empire State, prinde contur în Riad, Arabia Saudită. Denumit Mukaab, acest zgârie-nori unic în formă de cub va avea 400 de metri pe fiecare latură, devenind cea mai mare structură construită din lume odată ce va fi finalizată, informează Dezeen.
Proiectată de AtkinsRéalis, clădirea va fi piesa de rezistență a dezvoltării New Murabba din nord-vestul Riadului, care este concepută ca un nou centru al capitalei saudite. În interior va fi construit un atrium pe aproape întreaga înălțime a clădirii, care va fi înconjurat de spații comerciale și atracții culturale și turistice, cu o suprafață însumată de două milioane de metri pătrați.
Formele triunghiulare suprapuse care decorează fațada clădirii, vizibile în randările proiectului, sunt inspirate de stilul arhitectural tradițional Najdi, specific regiunii centrale a Arabiei Saudite. Acest stil distinctiv, caracterizat prin forme geometrice și motive simetrice, reflectă moștenirea culturală și estetică a zonei, conferind clădirii un aspect modern, dar profund ancorat în tradițiile locale.
Potrivit dezvoltatorului, New Murabba Development Company, este pregătit în prezent terenul pe care va fi construită Mukaab, fiind excavaţi deja 10 milioane de metri cubi de pământ. New Murabba va cuprinde peste 100.000 de locuințe, 980.000 de metri pătrați de magazine, 1,4 milioane de metri pătrați de spații de birouri.
Proiectul fabulos mai include hoteluri, centre culturale, un muzeu și chiar o universitate. Prima fază urmează să fie finalizată în 2030, anul în care Arabia Saudită va organiza Expo 2030, un târg internațional la care vor participa peste 190 de țări. Dezvoltarea este parte a strategiei Vision 2030, care este finanțată prin Public Investment Company (PIF), fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, și prin care regatul urmărește să își reducă dependența de petrol prin diversificarea economiei.