Turismul de război: prin ce trec cei care au ales să viziteze Crimeea - bombardament pe plajă!

Postat la: 02.07.2024 17:05 | Scris de: ZIUA NEWS

Turismul de război: prin ce trec cei care au ales să viziteze Crimeea - bombardament pe plajă!

Rezervările turistice pentru Crimeea anexată au scăzut brusc după ce Rusia a acuzat forțele ucrainene că au folosit rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) de fabricație americană pentru a ataca peninsula.

Uniunea rusă a industriei de turism (RUTI) a declarat duminică că a existat o scădere de 25 până la 30% a rezervărilor în Crimeea după ce resturi de rachete ucrainene interceptate de apărarea aeriană au aterizat pe o plajă din orașul-port Sevastopol la 23 iunie.

Cu toate acestea, RUTI a remarcat că numărul total de vizitatori în peninsulă este în continuare în creștere în acest an comparativ cu 2023.

Kremlinul a acuzat Ucraina că a atacat regiunea cu rachete ATACMS. Kievul a negat că ar fi vizat civili. Un oficial american a declarat că se pare că forțele ruse de ocupație au interceptat o rachetă ATACMS care viza un lansator de rachete din Crimeea, iar resturile rezultate au căzut pe plajă.

Imaginile video de securitate ale atacului au arătat turiști fugind de pe o plajă. Kremlinul a declarat că cel puțin patru persoane au fost ucise și alte 151 au fost rănite.

Atacurile asupra Crimeei s-au intensificat de-a lungul invaziei la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, care a început în februarie 2022, Kievul încercând să recucerească regiunea anexată de Moscova în 2014.

Luni, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitri Pletenchuk, a îndemnat turiștii ruși să părăsească peninsula de la Marea Neagră. El a declarat că Crimeea găzduiește numeroase instalații militare pe care "nimeni nu le va lăsa în pace".

Pletenchuk vorbea după ce au apărut informații conform cărora peste 1 000 de mașini stăteau la coadă pe podul din strâmtoarea Kerch pentru a ieși din peninsulă către Rusia continentală. Nu a existat nicio explicație imediată pentru exodul brusc.

Podul din strâmtoarea Kerch servește drept rută de aprovizionare cheie pentru forțele Rusiei. Ucraina a lovit podul rutier și feroviar de 19 kilometri în octombrie 2022 și din nou în iulie 2023. Podul este esențial pentru susținerea ofensivei militare a Moscovei în sudul Ucrainei, iar Kievul a promis că va ataca în viitor această structură, în încercarea sa de a recuceri Crimeea.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhail Podolyak a declarat în iunie că în Crimeea nu pot exista "plaje, zone turistice și alte semne fictive de viață pașnică".

"Crimeea este, fără îndoială, un teritoriu străin ocupat de Rusia, unde au loc acțiuni militare, este în desfășurare un război la scară largă. Același război pe care Rusia l-a declanșat exclusiv cu intenții genocidale și agresive", a spus el.

"Crimeea este, de asemenea, o mare tabără militară și un depozit, cu sute de obiective militare directe, pe care rușii încearcă cu cinism să le mascheze și să le acopere cu proprii civili. Care, la rândul lor, sunt ocupanți civili", a adăugat Podolyak.