Trei zile consecutive de post regenerează întreg sistemul imunitar prin productia masivă de celule stem

Postat la: 28.02.2023 12:42 | Scris de: ZIUA NEWS

Trei zile consecutive de post regenerează întreg sistemul imunitar prin productia masivă de celule stem

Din punct de vedere medical, reacția organismului de a produce noi celule albe în sânge e stimulata de postul alimentar. Mai mult, rezultatele au fost evidențiate indiferent de vârstă. Persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar își pierde din eficiență, ar putea să se recupereze mai ușor, când trebuie să lupte cu bolile comune.

Cel mai mult beneficiază de post oamenii care au sistemul imunitar afectat, precum pacienții de cancer care fac chimoterapie. De asemenea, ajută și persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar a scăzut din cauza trecerii anilor, arata The Telegraph, care citează un studiu efectuat pe un esantion de zeci de mii de persoane de toate vârstele, in urma caruia a rezultat ca postul „porneste un întrerupator regenerativ" care solicită celulelor stem crearea de celule albe.

„Celulele stem încep astfel proliferarea și reconstructia întregului sistem", a explicat profesorul de geriatrie și biologie Valter Longo, de la Universitatea de Științe Biologice din California, conducătorul studiului. Practic, a explicat el, „dacă pornești la drum cu un sistem imun afectat de chimoterapie sau de îmbătrânire, ciclurile de post pot, literal, genera un sistem imunitar nou".

În timpul fiecare perioade de post micșorarea numărului de celule albe din sânge declanșează regenerarea unora noi cu ajutorul celulelor stem ale sistemului imunitar, acestea fiind de bază în lupta cu infecțiile. Cercetarea s-a făcut timp de jumătate de an, pe participanți care au postit între 2 și 4 zile. Postitul timp de 72 de ore a protejat si pacientii cu cancer de impactul toxic al chimioterapiei.

Chiar dacă chimioterapia salvează vieti, ea distruge în parte sistemului imunitar, spune Tanya Dorff, profesor de medicină la USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital. „Studiul arată că postul paote atenua în parte efectele negative ale chimioterapiei". Echipa de cercetători americani a descoperit de asemenea că enzima PKA, asociată cu procesul de îmbătrânire dar și cu un hormon de risc pentru apariția tumorilor, se reduce în timpul postului.

„Am primit emailuri de la mulți pacienți cu cancer care au folosit chimioterapie combinată cu post, mulți având asistenta oncologilor... Majoritatea pacienților a raportat o stare mai bună și câțiva au prezentat reacții adverse, lesin și cresterea temporară a markerilor hepatici... Sunt necesare multe studii și orice interventia în dietă trebuie făcută sub îndrumarea medicului... Investigăm posibilitatea ca rezultatele să fie aplicabile la mai multe sisteme, nu numai la sistemul imunitar", a adăugat prof. Longo.

Stadiile unui post negru (doar cu apă) pe durata a 5 zileȘ

Stadiul 1 - Stabilizarea glucozei din sange (8-12 ore)
Postul începe după aproximativ 8 ore de la ultima masă. Acuma începe să scadă drastic glucoză din sânge care vine cu unele efecte neplăcute cum ar fi senzație de foame, poftă puternică de mâncare, probleme de concentrare și oboseală. Dacă reușești să treci de acest obstacol corpul o să înceapă să folosească rezervele de glicogen depozitate în ficat și mușchi prin urmare o să stabilizeze nivelul de glucoză din sânge.

Stadiul 2 - Cetoza / ketoza (12-18 ore)
În stadiul 2 corpul trece în modul de ardere a grăsimilor depozitate, cea ce înseamnă că o să pierzi din greutate rapid. După maxim 2 zile după ce s-au epuizat depozitele de glucoză corpul începe se folosească cetone pentru a se alimenta cu energie. Nivelul de Grelină (hormonul foamei) scade cea ce duce la suprimarea senzatie de foame. Prin urmare poftă de mâncare dispare și define mai ușor de continuat postul. Bonus s-ar putea să experimentezi și claritate mentală ridicată datorită creșteri unui proteine numite BDNF care ajută creierul să funcționeze normal, am sa parafrazez studiul / studiul 2, s-a descoperit o legătură între nivelul scăzut de BDNF și anumite boli neurodegenerative.

Stadiul 3 - Autofagia (24 ore)
După 24 de ore corpul intră în modul de reparare și mentenanță. Începe să schimbe celulele vechi și cele care nu mai funcționează corect, cea ce duce la reducerea inflamațiilor. Corpul începe să funcționeze mai eficient când este supus unui stres moderat. Autofagia datorită modului în care se realizează are efecte anti-îmbătrânire puternice.

Stadiul 4 - Secreția de HGH (dupa 36 ore)
Un studiu din 1992 ne arată că după 48 de ore secreția hormonului de creștere (HGH) urcă cu 400%. Acest hormon ne ajută să câștigăm masă musculară mai rapid, crește capacitatea de efort, îmbunătățește densitatea oaselor, ajută la recuperare și refacerea țesuturilor.

Stadiul 5 - Celule stem si sistemul imunitar (dupa 72 ore)
După 3 zile întregi fără mâncare sistemul imunitare se resetează aproape complet conform unui studiu din 2014. În stadiul acesta s-a observat că se poate că anumite celule ale sistemului imunitar să fie complet înlocuite cu unele noi. Modificări musculo-scheletice sunt posibile datorită acțiunilor celulelor stem, acest proces s-ar putea să fie puțin dureros.