The Economist: Ce vor face oamenii dacă inteligența artificială rezolvă toate problemele?

Postat la: 11.04.2024 19:51 | Scris de: ZIUA NEWS

The Economist: Ce vor face oamenii dacă inteligența artificială rezolvă toate problemele?

Într-un scenariu optimist, dezvoltarea tehnologiei ne poate oferi opțiuni pentru muncă și divertisment pe care nici măcar nu ni le putem imagina acum.

În „Orașul permutărilor", un roman de Greg Egan, eroul Peer, care a atins nemurirea într-o realitate virtuală pe care o controlează complet, începe să sufere de plictiseală. De aceea, inventează noi hobby-uri, de exemplu - extinderea granițelor matematicii superioare sau scrierea de opere. "Odată chiar era interesat de viața de apoi. Nu mai este."

Instabilitatea lui Peer este legată de o problemă mai profundă, scrie The Economist: ce vom face când tehnologia rezolvă toate problemele umanității? Această întrebare este abordată într-o nouă carte a lui Nick Bostrom, un filosof de la Universitatea Oxford care a susținut anterior că există riscul ca omenirea să fie exterminată în următorii 100 de ani dacă inteligența artificială scapă de sub control.

În noua sa lucrare, Deep Utopia, Bostrom ia în considerare un rezultat complet diferit. Ce se va întâmpla dacă dezvoltarea inteligenței artificiale va avea un succes deosebit? Conform unui scenariu prezentat în carte, tehnologia va ajunge la punctul în care poate face toată munca valoroasă din punct de vedere economic la un cost practic zero. Într-un scenariu și mai radical, chiar și sarcinile despre care crezi că ar trebui să fie îndeplinite de oameni, cum ar fi creșterea copiilor, ar putea fi mai bine realizate de inteligența artificială.

Bostrom numește primul scenariu o „utopie post-scareză". Într-o astfel de lume, nevoia de muncă va fi redusă. În țările bogate, numărul mediu de ore de lucru pe săptămână a scăzut de la mai mult de 60 la sfârșitul secolului al XIX-lea la mai puțin de 40 în prezent. Americanul tipic își petrece o treime din timpul său de lucru în timp liber și făcând sport. În viitor, oamenii ar putea dori să-și petreacă timpul cu lucruri pe care nici nu ni le putem imagina încă. După cum scrie Bostrom, cu ajutorul tehnologiilor puternice, „spațiul experienței posibile pentru noi va depăși cu mult ceea ce ne este disponibil cu creierul nostru actual neoptimizat".

Cu toate acestea, explozia economică provocată de super-inteligență va fi în continuare limitată de resursele fizice, în special de terenuri. În timp ce explorarea spațială poate crește semnificativ spațiul disponibil pentru construcții, acesta nu va fi infinit.

„Bunurile de poziționare" care sporesc statutul proprietarilor lor sunt, de asemenea, probabil să existe. Chiar dacă AI îi depășește pe oameni în artă, inteligență, muzică și sport, oamenii vor continua probabil să beneficieze de avantaje față de propriul lor gen, cum ar fi să aibă bilete la cele mai tari evenimente. În 1977, economistul Fred Hirsch a susținut în cartea „Social Limits to Growth" că pe măsură ce bogăția crește, o pondere tot mai mare a dorințelor umane este alcătuită din bunuri poziționale. Timpul petrecut în competiții crește, prețul unor astfel de bunuri crește și, prin urmare, ponderea acestora în PIB crește. Această regularitate poate fi păstrată în utopia AI.

Bostrom subliniază că unele tipuri de competiție reprezintă un eșec al coordonării: dacă toată lumea este de acord să nu mai concureze, va avea timp pentru alte lucruri, mai bune, care pot contribui la creștere în continuare.

Cu toate acestea, unele forme de competiție, cum ar fi sportul, au valoare intrinsecă și ar trebui păstrate. Interesul pentru șah a crescut din 1997, când computerul IBM Deep Blue l-a învins pentru prima dată pe Harry Kasparov, campionul mondial de atunci. O întreagă industrie a apărut în jurul eSporturilor, unde computerele pot învinge confortabil oamenii; Se preconizează că veniturile obținute vor crește cu 20% pe an în următorul deceniu și vor ajunge la aproape 11 miliarde de dolari până în 2032.

Anumite grupuri din societatea modernă ne oferă o idee despre modul în care oamenii viitorului își pot petrece timpul: aristocrații și boemii se bucură de artă; sportivii își dedică viața competiției; pensionarii se distrează în toate aceste domenii.

Vor fi lăsate în seama oamenilor sarcini precum creșterea copiilor? Bostrom nu este atât de sigur. El susține că lumea post-scarificare este o lume "post-instrumentală", în care specia noastră va deveni supraomenească în ceea ce privește îngrijirea copiilor.

O astfel de dinamică sugerează „paradoxul progresului". Deși majoritatea oamenilor aspiră la o lume mai bună, dacă tehnologia devine prea avansată, își pot pierde scopul în viață. Potrivit Bostrom, majoritatea oamenilor vor găsi în continuare plăcere în activități care au valoare intrinsecă, precum mâncarea bună. Utopienii care cred că viața a devenit prea simplă ar putea încerca să colonizeze o nouă planetă pentru a încerca să reconstruiască civilizația de la zero. Cu toate acestea, la un moment dat, chiar și astfel de aventuri pot înceta să fie benefice. Cât timp vor fi oamenii fericiți sărind între pasiuni, așa cum face Peer în Orașul Permutărilor, rămâne o întrebare deschisă.

Deși economiștii cred că oamenii au „dorințe nelimitate", odată cu apariția utopiei AI, acest lucru va trebui testat în practică, conchide The Economist. Potrivit miliardarului Elon Musk, inteligența artificială va depăși inteligența umană în 2025.