Serviciile secrete norvegiene: "Rusia este mai puternică decât acum un an și are un avantaj în Ucraina"

Postat la: 14.02.2024 11:48 | Scris de: ZIUA NEWS

Serviciile secrete norvegiene:

Rusia este pe cale să obţină avantajul în Ucraina datorită unui rezervor de forțe mai mare și sprijinului material din partea unor țări precum Coreea de Nord și China, au avertizat luni serviciile de informații norvegiene.

Prezentând raportul anual de evaluare a riscurilor de către serviciile de securitate norvegiene, șeful informațiilor militare, Nils Andreas Stensønes, a declarat că Kievul va avea nevoie de ajutor militar occidental "substanțial" pentru a spera să schimbe situația, scrie La Libre Belgique, conform Rador Radio România.

"În acest război, Rusia se află în prezent într-o poziție mai puternică decât acum un an și câștigă avantaj", a declarat ofiţerul Stensønes presei.

Pentru a susține acest lucru, el a afirmat că Rusia "ar putea mobiliza de aproximativ trei ori mai multe trupe decât Ucraina", că "Moscova se adaptează la sancțiuni mai bine decât se aștepta" și că industria sa este acum capabilă să producă muniție, vehicule de luptă, drone și rachete, permițând forțelor sale "să-și mențină eforturile de război tot timpul anului".

Rusia, a spus el, beneficiază de sprijin militar din Coreea de Nord, Iran, Belarus și China, despre care a spus că nu furnizează arme, ci „mașini, vehicule, electronice și piese de schimb" utile industriei ruse de armament.

"Va fi nevoie de un ajutor occidental substanțial în armament pentru ca forțele ucrainene să se poată apăra și să recâștige inițiativa în conflict", a subliniat el, amintind nevoile de muniție, arme cu rază lungă de acțiune, apărare antiaeriană, tancuri și avioane de luptă.

Norvegia este, alături de Danemarca și Țările de Jos, una dintre țările europene care s-a angajat să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16, aeronavă pe care Kievul o solicită insistent aliaților săi.