Senatorii democrați i-au solicitat președintelui Biden să facă presiuni pentru crearea unui stat palestinian

Postat la: 21.03.2024 10:33 | Scris de: ZIUA NEWS

Senatorii democrați i-au solicitat președintelui Biden să facă presiuni pentru crearea unui stat palestinian

Mai mult de o treime dintre membrii democraţi ai Senatului SUA i-au cerut miercuri preşedintelui Joe Biden să facă presiuni mai mari pentru crearea unui stat palestinian, într-un moment în care Washingtonul îşi pierde tot mai mult răbdarea în privinţa partenerului său israelian apropiat.

Iniţiativa vine la câteva zile după discursul surpriză al liderului majorităţii democrate din Senatului, Chuck Schumer, care a cerut noi alegeri în Israel şi a criticat deschis guvernul premierului Benjamin Netanyahu pentru modul în care a gestionat războiul împotriva Hamas în Gaza.

Criza din Orientul Mijlociu "a atins un punct critic" care le impune Statelor Unite să facă mai mult decât să "faciliteze" discuţiile dintre israelieni şi palestinieni, au subliniat într-o scrisoare deschisă cei 19 senatori conduşi de Tom Carper, partenerul politic al lui Joe Biden de ani de zile.

"Prin urmare, facem apel la administraţia Biden să pună rapid în aplicare şi să facă public un plan solid care să detalieze paşii necesari" pentru înfiinţarea unui stat palestinian în Cisiordania ocupată şi în Fâşia Gaza, au adăugat ei. Colegii lor republicani, al căror sprijin puternic pentru Israel a rămas neclintit, au vorbit cu premierul israelian Benajamin Netanyahu prin videoconferinţă anterior în cursul zilei de miercuri.

"Ne-a făcut o prezentare şi i-am pus întrebări", a declarat liderul republican Mitch McConnell. "I-am spus clar că Statele Unite nu se ocupă de consilierea unui aliat democratic dacă să organizeze alegeri sau ce fel de campanie militară să desfăşoare", a adăugat el. Potrivit senatorului republican Jim Risch, Netanyahu le-a spus că Israelul îşi va continua eforturile de a învinge gruparea militantă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, scrie şi Reuters.

"I-am cerut o actualizare - şi am primit-o - despre război, despre eliberarea ostaticilor şi despre eforturile de a învinge Hamas. I-am spus că Israelul are tot dreptul să se apere şi el a afirmat că exact asta continuă să facă", a declarat la rândul său senatorul John Barrasso.

Prim-ministrul israelian a vorbit, de asemenea, miercuri cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson. Un purtător de cuvânt al lui Chuck Schumer a declarat că Netanyahu s-a oferit să vorbească şi cu democraţii, dar liderul acestora din Senat a refuzat, spunând că discuţiile nu ar trebui să fie partizane.

"Îmi pasă foarte mult de Israel şi de viitorul său pe termen lung. Când faci problema partizană, afectezi cauza de a ajuta Israelul", a declarat Schumer presei. Ofensiva israeliană din Fâşia Gaza a dus la moartea a aproape 32.000 de persoane, majoritatea civili, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas, într-un teritoriu în care riscă să se instaleze foametea şi unde ajutorul umanitar ajunge cu mare dificultate.

Războiul a început după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care a ucis cel puţin 1.160 de persoane în Israel, majoritatea civili, conform unui bilanţ AFP bazat pe surse oficiale israeliene. Deşi Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken spun că susţin "soluţia cu două state", afirmaţiile lor au rămas doar declaraţii de intenţie. Iar Benjamin Netanyahu, aflat în fruntea unui guvern cu mai mulţi miniştri de extremă dreapta, se opune cu fermitate.