Schimbare majoră în siguranța rutieră: mașinile vor fi echipate cu cutii negre, ca avioanele. Decizie valabilă și pentru România

Postat la: 11.03.2023 11:22 | Scris de: ZIUA NEWS

Schimbare majoră în siguranța rutieră: mașinile vor fi echipate cu cutii negre, ca avioanele. Decizie valabilă și pentru România

Proprietarii de mașini din România trebuie să țină cont de noile inițiative privind siguranța rutieră, în contextul în care volumul traficului și numărul accidentelor sunt în creștere. Prin urmare, s-a luat decizia ca mașinile să aibă o cutie neagră, exact ca avioanele.

Numărul mașinilor care circulă pe drumurile publice din România este în creștere de la o lună la alta, la fel și numărul accidentelor rutiere care, de multe ori, sunt soldate și cu victime. Din dorința de a spori siguranța rutieră, autoritățile vin cu noi inițiative în acest sens, care să fie atât în sprijinul șoferilor, cât și a celorlalți participanți la trafic, cum ar fi pietonii și cicliștii, care, de cele mai multe ori, sunt și mai vulnerabili.

Prin urmare, s-a considerat că, în scopul de a reduce la minimum numărul de vătămări și decese, este necesară introducerea unui set de tehnologii noi. Pe 27 noiembrie 2019, apărea Regulamentul 2019/2144 al Parlamentului European și al Consiliului, aplicabil de la 6 iulie 2022, în care se vorbește despre un dispozitiv de înregistrare a datelor privind evenimentele, un fel de „cutie neagră" a avioanelor.

Această cutie neagră, în cazul avioanelor, stochează datele înregistrate în timpul zborului și sunt de folos în anchetele efectuate ulterior accidentelor aviatice, mai ales atunci când vine vorba de cauzele producerii. Ea înregistrează două ore de conversație și zgomote de fundal din timpul zborului și are, de fapt, culoarea portocalie pentru a putea fi identificată cu ușurință printre resturile aparatelor de zbor.