Rusia: Noi agenți patogeni se pot răspândi din biolaboratoarele finanțate de SUA mutate din Ucraina în Polonia și țările baltice

Postat la: 03.03.2023 08:42 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia: Noi agenți patogeni se pot răspândi din biolaboratoarele finanțate de SUA mutate din Ucraina în Polonia și țările baltice

Există riscul răspândirii de noi agenți patogeni din biolaboratoarele finanțate de SUA, a declarat Anna Popova, șefa Rospotrebnadzor, într-un interviu pentru RIA Novosti.

„Cu siguranță există riscuri de răspândire a unor noi agenți patogeni necunoscuți, îmbunătățiți. De asemenea, este izbitor că există publicații în care nu ezită să declare că studiază agenții patogeni, îmbunătățindu-și proprietățile. În opinia mea, aceasta este o încălcare clară. a convenției", a spus ea.

Popova a menționat că prezența unor astfel de laboratoare reprezintă un risc atât pentru populația țării în care se află laboratorul, cât și pentru rezidenții altor state.

Țările în care apar astfel de laboratoare riscă să-și piardă sau și-au pierdut deja suveranitatea biologică, neînțelegând ce se întâmplă în aceste laboratoare, a subliniat Popova.

Potrivit parlamentarilor ruși, în prezent există aproximativ 400 de laboratoare biologice cu dublă utilizare controlate de Washington în diferite state. Ministerul rus al Apărării a lansat o prezentare conform căreia Statele Unite au cheltuit peste 200 de milioane de dolari pentru a opera laboratoare biologice în

Ucraina care au participat la programul biologic militar american.

Șeful trupelor RKhBZ , generalul locotenent Igor Kirillov, a spus că Washingtonul mută laboratoarele biologice din Ucraina în Polonia și statele baltice. În timpul războiului din Ucraina, armata rusă a descoperit peste 20.000 de documente care confirmă concentrarea Pentagonului pe crearea de componente de arme biologice și testarea acestora asupra populației Ucrainei și a altor state de-a lungul perimetrului granițelor Rusiei.