Românii care gătesc la aragaz sau la butelie au speranta de viata cu doi ani mai putin. Suntem campioni europeni la gătitul pe gaze!

Postat la: 28.10.2024 15:31 | Scris de: ZIUA NEWS

Românii care gătesc la aragaz sau la butelie au speranta de viata cu doi ani mai putin. Suntem campioni europeni la gătitul pe gaze!

România se află pe primul loc la mai multe categorii de risc asociate cu utilizarea gazului pentru gătit, fie că vorbim de aragaz conectat la rețea sau la butelie. Un studiu realizat de cercetători spanioli la nivelul UE arată că folosirea gazului pentru gătit reduce speranța de viață cu până la doi ani și provoacă anual moartea prematură a mii de români.

Studiul „Analiza impactului asupra sănătății și a costurilor asociate cu expunerea la dioxid de azot în interior, legată de gătitul cu gaz în Uniunea Europeană și Marea Britanie", realizat la Universitatea Jaume I din Spania a calculat că speranța de viață scade cu până la 2 ani în UE și 40.000 de europeni, inclusiv britanici, mor anual din cauze conexe cu expunerea la dioxid de azot în propria bucătărie.

Cercetarea spaniolilor a luat în considere doar efectul dioxidului de azot asupra plămânilor, deși gătitul la un aragaz conectat la rețeaua de gaze sau la butelie produce și alte gaze periculoase: benzen și monoxid de carbon. În România, nivelul de dioxid de azot măsurat în spații interioare este cel mai mare din toată Europa, depășește pragul maxim admis de Organizația Mondială a Sănătății și ne costă anual miliarde de euro.

Studiul arată că România consumă cea mai puțină energie electrică din Europa pentru gătit, 0.07% din total, în timp ce Norvegia a eliminat complet arderea gazelor și a făcut trecerea la aragaze electrice. România se află pe locul 2 după Italia la cel mai mult gaz consumat pentru a găti alimente. Polonia și România înregistrează anual împreună aproximativ 6.000 de morți premature asociate gătitului la flacără în interior.

Unul dintre cei mai importanți factori luați în considerare pentru calculele cercetărilor spanioli a fost numărul de cazuri de astm bronșic care pot fi atribuite poluării interioare cu dioxid de azot. Anual, în România sunt înregistrate 3.173 de cazuri de astm pediatric legate de folosirea aragazului clasic și a buteliilor. Numărul de cazuri la adulți este de 54.402, potrivit estimărilor din studiu.

Costul mortalității premature este de 142 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene. Din acest total, specialiștii au estimat că România pierde anual 19 miliarde de euro. Reducerea speranței de viață cauzată de poluare cu dioxid de azot în interior costă țara noastră 2 miliarde de euro pe an. România se află pe un loc fruntaș între țările care ar beneficia cel mai mult de trecerea de la gătitul la flacără la utilizarea aragazelor electrice cu energie din surse mai verzi.

Folosirea unei hote performante și gătitul cu geamurile deschise sunt factori care pot reduce, dar nu elimina complet impactul. Biroul European de Mediu (EEB) a avertizat chiar la începutul lunii octombrie 2024 de necesitatea renunțării la tehnologiile de combustie în rândul cetățenilor.