Război economic total: Trezoreria SUA taie subvențiile pentru mașinile electrice care au componente fabricate în China

Postat la: 03.12.2023 09:15 | Scris de: ZIUA NEWS

Război economic total: Trezoreria SUA taie subvențiile pentru mașinile electrice care au componente fabricate în China

Subvenţiile pentru achiziţionarea unui vehicul electric în Statele Unite, măsură emblematică a planului climatic al preşedintelui Joe Biden, nu vor mai fi acordate cumpărătorilor de maşini conţinând componente ale bateriei fabricate în China sau în alte "ţări rivale", potrivit unui plan anunţat vineri de Departamentul Trezoreriei.

"Pentru a consolida securitatea lanţurilor de aprovizionare americane, începând din 2024, un vehicul curat eligibil nu va putea conţine componente ale bateriei fabricate sau asamblate" în China, Rusia, Coreea de Nord sau Iran, a subliniat Trezoreria într-un comunicat. Aceste patru ţări sunt considerate "entităţi străine preocupante", potrivit regulilor prezentate de administraţia americană şi care sunt deschise comentariilor publice înainte de a intra în vigoare.

În plus, "din 2025, un vehicul curat eligibil nu va putea conţine metale critice extrase, procesate sau reciclate" de una dintre aceste ţări, prevăd în continuare aceste reguli. Uriaşul plan climatic al lui Joe Biden, strategia Inflation Reduction Act ( IRA), oferă o scutire de taxe de până la 7.500 de dolari pentru achiziţionarea unui vehicul electric fabricat în Statele Unite.

Această propunere a fost dată publicităţii în contextul în care Washingtonul lucrează pentru a reduce dependenţa de China a industriei sale de maşini electrice în plină dezvoltare. Dar va avea ca efect reducerea numărului de vehicule eligibile pentru scutiri de taxe, în timp ce creşte presiunea asupra producătorilor de automobile, care se confruntă deja cu tranziţia spre producţia de maşini electrice.

Senatorul Joe Manchin, un democrat de centru al cărui vot a fost cheia pentru adoptarea IRA, a apreciat însă că aceste reguli nu sunt suficient de puternice pentru a muta lanţurile de aprovizionare din China. "Această administraţie încearcă, încă o dată, să găsească soluţii ocolitoare şi întârzieri care să lase uşa larg deschisă Chinei pentru a profita de pe urma contribuabililor americani", a declarat el într-un comunicat. Mike Gallagher, preşedintele republican al Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor privind Partidul Comunist Chinez, a avertizat că propunerea, dimpotrivă, ar creşte dependenţa de China, invocând anumite derogări de la reguli.