Profesorul Mircea Coșea critică aspru Legea Austerității: E total antinațională și va distruge economia definitiv!

Postat la: 13.07.2025 09:56 | Scris de: ZIUA NEWS

Profesorul Mircea Coșea critică aspru Legea Austerității: E total antinațională și va distruge economia definitiv!

Economistul Mircea Coșea a criticat aspru măsurile de austeritate din primul pachet adoptat de Guvern. Profesorul universitar a spus că a fost pusă o „greutate majoră" pe cetățenii României, iar măsurile, cumulate, vor duce la „distrugerea" economiei, deoarece nu există niciun stimulent pentru creșterea economică.

Mai mult, el a criticat și pachetele de măsuri aflate în pregătire la Guvern, pentru lipsa unei viziuni pe termen lung. Mircea Coșea a atras atenția că lipsesc tocmai acele reforme structurale și de relansare a industriei românești care nu doar că ar reduce deficitul, dar, dacă ar fi implementate, nu ar mai face necesare măsuri de austeritate.

Guvernul Bolojan și-a asumat luni răspunderea pe primele măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

Principalele măsuri care au fost adoptate sunt:

  • creșterea TVA: 21% standard, 11% pentru alimente de bază, medicamente, lemne de foc, cărți, canalizare, energie termică și HoReCa,
  • creșterea accizelor la alcool, carburanți și tutun cu 10%, taxe mai mari pentru pensiile de peste 3.000 lei (doar pentru partea care depășește această sumă),
  • impozit pe dividende de 16% din 2026,
  • suprataxarea profiturilor suplimentare ale băncilor și companiilor de jocuri de noroc,
  • înghețarea salariilor și pensiilor în sistemul public din 2026,
  • limitarea angajărilor și a sporurilor nejustificate

„Atât timp cât există pachetul numărul 1 nu mai poate să existe niciun fel de consolare pentru că el arată foarte clar că direcția pe care merge Guvernul este de a reduce deficitul pe seama cetățenilor simpli, pe seama mamelor și așa mai departe. E o greutate majoră pe cetățeni, nu există niciun fel de explicație pentru faptul că această situație care este generată de cei care ne-au condus și conduc în continuare trebuie suportată de cetățeni", a spus economistul Mircea Coșea.

Guvernul Bolojan pregătește, în pachetul trei de măsuri fiscale, automatizarea proceselor interne din administrația publică cu ajutorul Inteligenței Artificiale, comasarea de instituții din unitățile administrativ teritoriale mici și foarte mici, precum și listarea la Bursă a unor companii de stat.

„Pachetul doi după părerea mea ar putea să fie parte din numărul unu și pachetul trei din numărul doi. Iar pachetul numărul unu ar trebui să nu fie deloc.

Dacă măsurile din pachetele doi și trei sunt puse în funcțiune, la timp, atunci sistemul se autoreglează. Am putea să avem o rezolvare a deficitului fără să intrăm în situația populației,

Lipsește un pachet cu numărul patru, un pachet al reformelor structurale și al strategiei de dezvoltare.

Tot ceea ce cuprind aceste pachete, cu excepția pachetului unu, care este total antinațional și care va distruge economia României, nu există nicio măsură în pachetul unu care să ducă la o creștere economică, doar la o descreștere.

Dacă ar exista aceste două pachete, doi și trei, care să reformeze instituțiile statului, să repare toate greșelile care s-au făcut în sistemul proprietății de stat atunci trebuie să avem o urmare logică care înseamnă o schemă de dezvoltare sau program, strategie, program de țară.

Aici ar trebui să vedem care sunt diecțiile pe care actuala guvernare le prezintă ca fiind prioritare pentru dezvoltarea noastră. Nu poți să tai, să reorganizezi, să sfarmi un sistem fără să construiești ceva în ocul lui. Ce se construiește nu e clar", a explicat Mircea Coșea.

Economistul a criticat Guvernul pentru că nu are o viziune pentru dezvoltarea Românei.

„Toate aceste pachete trebuie urmate de încă unul care să adreseze problema altor deficite, nu doar cel bugetar. Deficitul bugetar e o consecință a deficitului balanței comerciale și a deficitului de cont curent.

Atât timp cât România 70% din tot ce consumă de la alimente la bunuri de investiții e de import nu ai cum să nu ai deficit. Trebuie pusă în mișcare industria românească de ofertare pe piață a produselor pe care noi le avem. România e cel mai mae exportator de materie primă din UE, e și cel mai mare exportator de carne, ulei, produse lactate. Noi nu prelucrăm în țară, tot ce producem se pierde.

Așteptăm o viziune mai amplă, de perspectivă. Ce se prezintă acum sunt măsuri contabile, administrative, unele corecte, nu zic, nu", a conchis Mircea Coșea.

Profesorul universitar a atras, de asemenea, atenția că toate măsurile din pachetele doi și trei vor putea fi adoptate dacă nu se întețesc luptele politice din partidele aflate la guvernare și dacă există un consens politic.