Procurorul general al Statelor Unite, șocat de amploarea operațiunilor puse la cale de o rețea de români, care instala dispozitive de skimming la bancomate

Postat la: 11.07.2024 09:58 | Scris de: ZIUA NEWS

Procurorul general al Statelor Unite, șocat de amploarea operațiunilor puse la cale de o rețea de români, care instala dispozitive de skimming la bancomate

Șase cetățeni străini, printre care patru români, au fost acuzați în instanța federală din SUA pentru implicarea într-o conspirație de instalare a dispozitivelor de skimming pe bancomate și terminale de plată în cel puțin șase state, inclusiv Rhode Island și Massachusetts.

Dispozitivele de skimming au fost folosite pentru a colecta informații de pe carduri de credit, debit și beneficii, care au fost apoi utilizate pentru a crea carduri contrafăcute. Aceste carduri au permis suspecților să retragă fraudulos numerar din conturile bancare ale victimelor și să facă achiziții.

Conform documentelor de acuzare, membrii conspirației au plasat dispozitivele de skimming pe bancomatele băncilor din Bristol și Westerly, RI, și la terminalele de plată din magazinele din Johnston, Warwick și Coventry, RI, precum și în Avon, Raynham, Seekonk și Walpole, MA. În total, suspecții ar fi retras peste 300.000 de dolari din conturile victimelor și ar fi făcut numeroase achiziții.

"Amploarea și natura complexă a acestei fraude este uluitoare," a declarat procurorul Statelor Unite, Zachary A. Cunha. "Apreciez munca superbă a Investigațiilor pentru Securitatea Internațională și a partenerilor noștri locali de aplicare a legii pentru munca lor sârguincioasă și eficientă."

Armando Ion Codreanu, Isabela Ignat Codreanu, Mila Ciuciu, Robby Vicson Codreanu și Nicolas Longin Codreanu, cetățeni români sau cu dublă cetățenie, sunt acuzați de conspirație pentru fraudă cu dispozitive de acces, conspirație pentru fraudă bancară și furt calificat de identitate. Ionuț Zamfir, un alt cetățean român, este dat în urmărire și acuzat de aceleași infracțiuni.

Investigațiile au început în octombrie 2023, când un dispozitiv de skimming a fost descoperit pe un bancomat din Bristol, RI. Imaginile de supraveghere au arătat clar implicarea suspecților în plasarea dispozitivelor de skimming. Dispozitive similare au fost descoperite ulterior în 22 de locații diferite din mai multe state, inclusiv Rhode Island, Massachusetts, Virginia, Maryland, New Jersey și New York.

Cazul este urmărit de procurorul adjunct al Statelor Unite, Ronald R. Gendron, și investigat de Homeland Security Investigations și Departamentul de Poliție din Bristol, cu asistența mai multor agenții locale și federale.