Prezenţă misterioasă în ADN-ul uman: există o linie de cod ce aparţine unei specii necunoscute cu care, acum 80.000 de ani, oamenii au intrat în contact

Postat la: 04.03.2024 07:13 | Scris de: ZIUA NEWS

Prezenţă misterioasă în ADN-ul uman: există o linie de cod ce aparţine unei specii necunoscute cu care, acum 80.000 de ani, oamenii au intrat în contact

Cercetările precedente indică faptul că oamenii moderni au apărut pentru prima dată în Africa acum aproximativ 300.000 de ani. Dat fiind numărul limitat de fosile din acea epocă, există numeroase necunoscute despre cum s-a desfășurat evoluția strămoșilor noștri până la apariția oamenilor moderni.

Pentru a obține o înțelegere mai profundă a perioadei care precede evoluția oamenilor moderni, cercetătorii au examinat genomurile a peste 3.150 de indivizi contemporani, provenind din 10 populații din Africa și 40 din afara Africii.

Au fost dezvoltate metode analitice inovative pentru a estima mărimea populației ancestrale a oamenilor moderni, prin analiza varietății secvențelor genetice găsite în descendenții acestora. Datele genetice sugerează că, între 813.000 și 930.000 de ani în urmă, strămoșii oamenilor moderni au suferit o adevărată extincție, pierzând aproximativ 98,7% din populație.

„Strămoșii noștri s-au confruntat cu un recul dramatic al populației pentru o perioadă foarte lungă de timp, încât s-au confruntat cu un risc ridicat de dispariție", a declarat Wangjie Hu. Oamenii de știință au observat că această prăbușire a populației a coincis cu o răcire severă care a dus la apariția ghețarilor, o scădere a temperaturii de la suprafața oceanelor și, probabil, secete lungi în Africa și Eurasia.

Oamenii de știință încă nu știu cum ar fi putut afecta această schimbare climatică oamenii, deoarece fosilele și artefactele umane sunt relativ puține în această perioadă, poate pentru că populația era foarte scăzută.

Cercetările anterioare au sugerat că ultimul strămoș comun împărtășit de oamenii moderni, neanderthalienii și denisovanii a trăit în urmă cu aproximativ 765.000-550.000 de ani. Acest lucru sugerează că aproape eradicarea a fost potențial legată, într-un fel sau altul, de evoluția ultimului strămoș comun al oamenilor moderni, al neanderthalienilor și al denisovanilor.

În plus, lucrările anterioare au sugerat că, în urmă cu aproximativ 900.000-740.000 de ani, doi cromozomi vechi au fuzionat pentru a forma ceea ce este cunoscut în prezent ca fiind cromozomul 2 la oamenii moderni.

Deoarece acest lucru coincide cu perioada extincției, aceste noi descoperiri sugerează că aproape dispariția oamenilor ar putea avea o anumită legătură cu această schimbare majoră în genomul uman, au notat cercetătorii.

„Din moment ce neanderthalienii și denisovanii împărtășesc această fuziune cu noi, ea trebuie să fi avut loc înainte ca liniile noastre să se despartă unele de altele", a declarat cercetătorul.

Cercetătorii de la Universitat Pompeu Fabra din Spania anunţă descoperirea unei prezenţe misterioase în ADN-ul uman. Este vorba de o linie de cod ce aparţine unei specii necunoscute cu care, acum 80.000 de ani, oamenii au intrat în contact. Ar putea fi extratereştrii?

Nimeni nu știe cine a fost, doar că era diferită: O adolescentă de acum peste 50.000 de ani, atât de unică încât părea a fi un strămoș „hibrid" al omului modern, pe care oamenii de știință nu-l mai văzuseră până atunci.

Abia recent, cercetătorii au descoperit dovezi că ea nu era singură. Într-un studiu din 2019 care analizează încurcătura încâlcită a preistoriei umanității, oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a identifica o specie necunoscută de strămoș uman pe care oamenii moderni au întâlnit-o în lungul drum spre ieșirea din Africa, în urmă cu milenii.

„În urmă cu aproximativ 80.000 de ani, a avut loc așa-numita ieșire din Africa, când o parte din populația umană, care era deja formată din oameni moderni, a abandonat continentul african și a migrat spre alte continente, dând naștere tuturor populațiilor actuale", a explicat biologul evoluționist Jaume Bertranpetit de la Universitat Pompeu Fabra din Spania, în Nature Communications.

Pe măsură ce oamenii moderni și-au croit acest drum în masa de uscat a Eurasiei, au mai făurit și alte lucruri - înmulțindu-se cu hominizi vechi și dispăruți din alte specii.

Până de curând, se credea că printre acești parteneri sexuali ocazionali se numărau neanderthalienii și denisovanii, aceștia din urmă fiind necunoscuți până în 2010. În acest nou studiu, o a treia linie de cod de demult a fost izolată în ADN-ul eurasiatic, datorită algoritmilor AI care au cernut o masă complexă de cod genetic uman antic și modern.

Folosind o tehnică statistică numită inferență Bayesiană, cercetătorii au găsit dovezi a ceea ce ei numesc o „a treia introgresie" - o populație arhaică „fantomă" cu care oamenii moderni s-au încrucișat în timpul exodului african.

„Această populație este fie înrudită cu clada Neanderthal-Denisova, fie a deviat timpuriu din descendența Denisova", au scris cercetătorii în lucrarea lor, ceea ce înseamnă că este posibil ca această a treia populație din istoria sexuală a umanității să fi fost ea însăși un amestec de Neanderthalieni și Denisovani, scrie gadgetreport.ro.

„Teoria noastră coincide cu specimenul hibrid descoperit recent în Denisova, deși deocamdată nu putem exclude alte posibilități", a declarat într-un comunicat de presă, la momentul descoperirii, unul dintre membrii echipei, genomicianul Mayukh Mondal de la Universitatea din Tartu, Estonia.

Tot în 2018, o altă echipă de cercetători a identificat dovezi a ceea ce ei au numit un „al treilea eveniment de încrucișare" alături de denisovani și neanderthalieni, iar o serie de lucrări publicate la începutul anului 2019 au trasat cronologia modului în care aceste specii dispărute s-au intersectat și s-au încrucișat mai detaliat ca niciodată.

„Ne-am gândit să încercăm să găsim aceste locuri de mare divergență în genom, să vedem care sunt Neanderthal și care sunt Denisovan, și apoi să vedem dacă acestea explică întreaga imagine", a declarat Bertranpetit, pentru Smithsonian.

„Se întâmplă că, dacă scădem părțile Neanderthal și Denisovan, există încă ceva în genom care este total necunoscut. Cine este această populatie încă nu știm", a mai spus acesta.

Cercetătorii de la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor (IVPP) din Beijing au făcut o descoperire care vine să reseteze toate teoriile legate de apariția oamenilor. Pe internet, teoria face furori, alimentând supozițiile că, acum cîteva milioane de ani, pe Pământ ar fi existat o civilizație dispărută în urma unui eveniment apocaliptic.

Teoria lansată de chinezi pleacă de la o descoperire despre...pești. Cercetătorii au descoperit o serie de fosile de pești care datează de acum 436 până la 439 de milioane de ani, din perioada numită perioada Siluriană.

Fosilele descoperite în provinciile Guizhou și Chongqing din China conțin cei mai vechi dinți găsiți vreodată și i-au ajutat pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care s-au format maxilarele și membrele noastre cu milioane de ani în urmă.

Ca urmare a acestei descoperiri uluitoare, este posibil ca primii strămoși ai oamenilor să fi existat cu aproximativ 10 milioane de ani înainte de ceea ce se credea inițial.„Noile fosile schimbă totul", a declarat Zhu Min, liderul echipei care a făcut descoperirea. „Acum știm cât de mari sunt, cum arată și cum au evoluat în timp".

Potrivit cercetătorilor, spre sfârșitul Silurianului au început să apară peștii cu fălci, ceea ce le-a permis să fie vânători mai buni și, prin urmare, să transmită gene mai bune. Acesta a fost un pas uriaș în evenimentele evolutive care vor duce în cele din urmă la dezvoltarea omenirii.

Aceasta nu este singura descoperire recentă care indică existența unor ființe impresionante cu mult înainte ca oamenii, așa cum îi știm noi, să fi cutreierat Pământul. În Orientul Mijlociu a fost găsit un colț de elefant preistoric uriaș, cu o lungime de 2,5 metri și o vechime estimată la aproximativ 500.000 de ani, potrivit gadgetreport.ro.

Se crede că această descoperire ar putea proveni de la un animal de două ori mai mare decât elefanții africani cu care suntem obișnuiți astăzi. Colțul a fost găsit de biologul Eitan Mor, care a fost în vizită în regiune pentru a cerceta elefanți străvechi.

Acesta a declarat: „Spre surprinderea mea, am observat ceva ce părea a fi un os de animal mare care ieșea din pământ. Când m-am uitat mai atent, mi-am dat seama că era „ceva real", așa că m-am grăbit să raportez acest lucru."

Descoperirile chinezilor vină să pună gaz pe focul teoriilor privind posibila existență a unei civilizații misterioase pe Pământ, înainte de ,,resetarea'' vieții, urmare a unui eveniment cataclismic.

Aceasta civilizație ar fi construit multe dintre monumentele inexplicabile de pe Terra, asociate în prezent oamenilor din Epoca de Piatră. Vorbim de construcții uriașe, de la complexuri ritualice la piramide și uriașe amenajări logistice.