Planul în care Israelul e ras de pe hartă: 1.000 de rachete lansate din Iran ar putea să lovască țara condusă de Benjamin Netanyahu
Postat la: 25.10.2024 09:28 | Scris de: ZIUA NEWS
Iranul se pregătește pentru un război cu Israelul! „Iranul a ordonat forțelor armate să fie pregătite pentru război, dar și să încerce să-l evite", potrivit unui articol al publicației New York Times.
Raportul citează patru oficiali iranieni care spun că liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forțelor armate iraniene să formuleze numeroase planuri de răspuns la represaliile israeliene așteptate. Aceștia avertizează că Iranul va ataca dacă vor exista pagube sau victime semnificative, dar își poate ține mâna dacă Israelul țintește doar un număr limitat de ținte militare și depozite de arme.
Oficialii - dintre care doi aparțin Corpului Gărzii Revoluționare Islamice - spun că Iranul va răspunde cu siguranță dacă Israelul va lovi instalații petroliere, instalații nucleare sau țintește înalți oficiali, cu opțiuni potențiale inclusiv un atac cu până la 1.000 de rachete balistice sau întreruperea alimentării cu energie în regiune. Negocierile tergiversate pentru obţinerea eliberării ostaticilor şi ajungerea la un acord privind încetarea focului în Gaza ar urma să se reia în zilele care vin, însă aşteptările privind un progres major înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, care vor avea loc în mai puţin de două săptămâni, sunt reduse.
Realitatea impactului alegerilor a fost subliniată, în această săptămână, când fostul preşedinte Donald Trump a dezvăluit ce a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu de mai multe ori în ultimele zile. Negociatori de top din Statele Unite, Israel şi Qatar sunt programaţi să se întâlnească, duminică, la Doha, pentru a discuta despre încercările de a ajunge la un acord - prima reuniune la nivel înalt în decurs de peste două luni - în timp ce oficiali din SUA s-au certat pentru un nou impuls, în urma uciderii de către Israel a liderului Hamas Yahya Sinwar.
Cu toate acestea, în privat, unii oficiali ai SUA recunosc că Netanyahu - familiarizat cu urmărirea detaliilor alegerilor prezidenţiale din SUA şi a potenţialelor implicaţii asupra politicii externe a SUA - aşteaptă să ia decizii importante privind viitorul conflictului din Gaza până când află cine va fi omologul său de la Washington, DC.
În zilele de după moartea lui Sinwar, consilierii lui Biden au exprimat un optimism prudent că negocierile privind o încetare a focului s-au putea relua - iar secretarul de stat Antony Blinken a pornit în cea de-a unsprezecea sa vizită în regiune, care a inclus o întrevedere de două ore şi jumătate cu Netanyahu. Însă, în acel timp, a solicitat o implicare a lui Trump, candidatul republican. Trump a susţinut, la un miting mîn Georgia, că Netanyahu l-a sunat de două ori în ultimele zile. "Bibi m-a sunat ieri, m-a sunat şi cu o zi înainte", s-a lăudat Trump. "Vom avea grijă de Israel, iar ei ştiu asta", a adăugat el.
Unii oficiali ai SUA indică această perspectivă ca origine pentru tendinţa lui Netanyahu de a aştepta până la aflarea rezultatului alegerilor înainte de a lua vreo decizie semnificativă privind conflictul din Gaza - premierul crede că în curând la Washington ar putea fi un conducător american care este mult mai solidar cu scopurile sale decât preşedintele Joe Biden sau vicepreşedintele Kamala Harris.
Prins într-o cursă strânsă cu Harris, Trump a părut dornic să stârnească în mod public ego-ul lui Netanyahu şi să promoveze agresiv relaţia dintre ei. Şi aliaţii lui Trump au prezentat discuţiile telefonice Netanyahu-Trump ca demonstrând că Netanyahu contemplează la modul serios posibilitatea unei victorii a lui Trump. Un consilier al lui Trump a susţinut că "aceste discuţii telefonice demonstrează că comunitatea internaţională îl vede pe Trump ca soluţie, în locul lui Biden". "Şi dacă Netanyahu nu ar crede că Trump va câştiga, nu l-ar suna", a afirmat acesta. Trump a discutat, de asemenea, cu aliaţii privind cine s-ar putea alătura echipei de negociatori privind Orientul Mijlociu dacă el câştigă alegerile, au declarat surse familiarizate cu discuţiile.
Biden a ridicat obiecţii când a fost întrebat dacă crede că Netanyahu, intensificând campaniile militare în timp ce administraţia sa solicită o dezescaladare, încearcă să influenţeze alegereile în care războiul în desfăşurare a afectat preferinţele provind democraţii în unele centre de vot, inclusiv în rândul votanţilor arab-amerciani din state cheie precum Michigan. "Nicio administraţie nu a ajutat Israelul mai mult decât am făcut-o eu. Niciuna. Niciuna. Niciuna. Şi cred că Bibi ar trebui să îşi amintească asta", a afirmat Biden, de la Casa Albă. "Şi nu ştiu dacă el încearcă să influenţeze alegerile, dar nu mă bazez pe asta", a spus el.
Un curent de gândire din administraţia Biden susţine că Netanyahu ar fi mai deschis la a pune capăt războiului dacă ar câştiga Harris, întrucât el crede că vicepreşedintele pare dispus să urmărească până la capăt ameninţările pe care SUA le-a făcut privind oprirea sprijinului pentru Israel dacă acesta nu scchimbă cursul pe frontul umanitar în Gaza. Există totuşi un consend larg că orice decizie imediată este puţin probabilă. Oficiali israelieni le-au spus celor cu care sunt în contact că nu vor fi luate decizii privind viitorul Gaza decât după alegerile din SUA, potrivit unei surse familiarizate cu aceste discuţii.
Cu toate acestea, administraţia Biden arată public că speră să avanseze în încercările de a-I aduce acasă pe ostatici şi a pune capăt unui război care ameninţă să păteze moştenirea lui Biden în ceea ce priveşte politica externă. "Unul dintre lucrurile pe care le facem este să ne uităm dacă sunt diferite opţiuni pe care le putem urma pentru a ajunge la o concluzie, la un rezultat", a declarat, joi, Blinken.
Acesta va fi un aspect al discuţiilor dintre negociatori, între care directorul CIA Bill Burns şi şeful Mossad David Barnea, care se vor întâlni, duminică, în capitala Qatarului. Pe parcursul vizitei sale în Orientul Mijlociu, Blinken a cerut Israelului să profite de moment după uciderea lui Sinwar, despre care SUA a afirmat că a reprezentat principalul impediment în a ajunge la un acord. Şi Netanyahu a creat obstacole privind un acord, a relatat CNN.
"Faptul că (Sinwar) nu mai este cu noi poate va crea o deschidere pentru un progres şi a ajunge la o înţelegere", a declarat diplomatul american joi, în Qatar, menţionând că nu este clar dacă Hamas este pregătită. Atât Qatarul, cât şi Egiptul au reluat contactele cu grupare, care nu a numit public un nou lider deocamdată. Premierul din Qatar Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a declarat, joi, că "ocaziile sunt din abundenţă dacă ambele părţi au voinţa de a pune capăt războiului".