Pericol uriaș pe litoral: S-au format curenţi şi gropi la ţărm care devin capcane mortale. „Am simțit-o pe propria piele"

Postat la: 11.07.2024 10:00 | Scris de: ZIUA NEWS

Pericol uriaș pe litoral: S-au format curenţi şi gropi la ţărm care devin capcane mortale. „Am simțit-o pe propria piele

Litoralul românesc rămâne în topul preferințelor turiștilor, însă inginerii de mediu avertizează cu privire la gropile care s-au format în unele stațiuni, adevărate capcane pentru turiștii care vor să înoate în Marea Neagră. Specialiștii spun că lărgirea plajelor a determinat formarea gropilor. Astfel, curenții marini devin extrem de periculoși.

„Este inutil să înoate împotriva curentului pentru că pentru că de obicei curentul e mult mai puternic. Va trebui să se lase oarecum condus de curent, să stea cât mai mult la suprafață, să nu intre în panică", a afirmat Pascale Roibu, scafandru. De altfel, mărturia unei românce confirmă pericolul din Marea Neagră. „Am simțit-o pe propria piele. Am intrat doar până la genunchi, curenții sunt foarte puternici și marea te trage amețitor. Nici nu îți dai seama, acum ești la mal, în 20-30 de secunde ești după geamandură", s-a exprimat o turistă, potrivit sursei citate.

„Aceste gropi acționează ca niște diguri, ele modifică radical circulația curenților în zona lor. Se pot crea vârtejuri și alte fenomene neplăcute. Vor fi zeci de ani până când se va ajunge la un profil normal", a spus Răzvan Mateescu, expert marin, conform sursei menționate. Conform experților marini, în stațiunea Mamaia sunt gropi de circa 3 metri adâncime, în Eforie până la 7 metri, iar în Neptun chiar 12 metri.