OMS îndeamnă țările să dezvăluie informații despre originea COVID după declarațiile directorului FBI

Postat la: 06.03.2023 11:07 | Scris de: ZIUA NEWS

OMS îndeamnă țările să dezvăluie informații despre originea COVID după declarațiile directorului FBI

Ca urmare a schimbării dramatice a discursului autorităților americane cu privire la originile Covid, Organizația Mondială a Sănătății solicită tuturor guvernelor care dețin informații despre originea virusului să se prezinte și să prezinte informațiile.

"Dacă orice țară are informații despre originile pandemiei, este esențial ca aceste informații să fie împărtășite cu OMS și cu comunitatea științifică internațională", a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, venind rapid după ce directorul FBI, Christopher Wray, a declarat săptămâna aceasta că sursa pandemiei a fost "cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan".

Șeful OMS a mai spus: "Nu pentru a împărți vina, ci pentru a avansa înțelegerea noastră cu privire la modul în care a început această pandemie, astfel încât să putem preveni, să ne pregătim și să răspundem la viitoarele epidemii și pandemii".

"OMS continuă să ceară [Chinei] să fie transparentă în ceea ce privește schimbul de date și să efectueze investigațiile necesare și să împărtășească rezultatele. În acest sens, am scris și am vorbit cu lideri chinezi de nivel înalt în multiple ocazii, chiar și recent, în urmă cu doar câteva săptămâni."

Tedros a subliniat, de asemenea, și nu pentru prima dată, că "Până atunci, toate ipotezele privind originea virusului rămân pe masă".

Deși, desigur, este foarte puțin probabil ca Beijingul să simtă vreo presiune reală ca urmare a acestei declarații foarte tardive. Este important să ne amintim cum și-a petrecut primele luni ale pandemiei îngenunchind public în fața Chinei.

OMS a fost puternic criticată la începutul pandemiei pentru că a lăudat răspunsul "transparent" al Chinei la pandemie, a repetat informații eronate de la Beijing legate de transmiterea de la om la om și a cedat presiunilor președintelui chinez Xi Jinping de a nu declara epidemia Covid-19 ca fiind o urgență.

Cu toate acestea, deși inițial a promovat teoria originii naturale, Tedros și OMS ar fi devenit mult mai "deschis" la teoria scurgerilor din laboratoare pe măsură ce a trecut timpul.