O superputere umană puțin cunoscută odată accesată regenerează total corpul la fiecare șapte ani. Care este secretul
Postat la: 03.11.2024 10:00 | Scris de: ZIUA NEWS
Specialiștii afirmă că organismul uman se regenerează complet o dată la șapte ani, un proces natural asociat cu sănătatea și longevitatea.
Totuși, această regenerare eficientă necesită un stil de viață sănătos și echilibrat. Potrivit medicilor, vicii precum fumatul, consumul excesiv de alcool sau alimentația nesănătoasă pot introduce erori în regenerarea celulară, favorizând apariția unor afecțiuni grave. Aparent organismul uman este într-un declin constant odată cu avansarea în vârstă. În realitate, spun medicii, omul are capacitatea incredibilă de a se regenera.
Evident, membrele pierdute nu se regenerează, dar este vorba despre țesuturile de toate tipurile care ne alcătuiresc corpul. Practic, la un interval de timp, fiindcă regenerarea este diferită de la un organ la altul, de la o celulă la alta, ar trebui să avem un organism nou. Totul depinde de noi și mai ales de stilul nostru de viață. Viciile, sedentarismul, toleranța mică la stres și obiceiurile alimentare nesănătoase perturbă această regenerare, până în punctul apariție de erori, care la rândul duc la boli grave.
În organismul uman se află trilioane de celule. Fiecare organ, tegument, țesut, este format dintr-un număr uriaș de celule. De-a lungul timpului aceste structuri microscopice îmbătrânesc sau suferă leziuni. În consecință și organele dar și întregul nostru organism îmbătrânește și devine tot mai puțin performant. Vestea bună, spun medicii, este aceea că organismul nostru are o capacitate unică de a se regnera. Fiecare celulă deteriorată este copiată și înlocuită cu una nouă, care să continue funcționarea și supraviețuirea.
Regenerarea ficatului durează în jur de trei ani. Cel mai repede se regenerează pielea și intestinele. Mare parte din piele și intestine sunt înlocuite foarte rapide, cel mai probabil în câteva luni. Alte organe au o rată diferită de regenerare, unele destul de lentă și care poate depăși limita de șapte ani. Inima are o rată mai mică de regenerare, la fel și creierul. În creier, așa cum arată oamenii de știință, sunt o parte dintre celule care nu se regenerează niciodată. Pentru regenerarea completă a scheletului uman, de exemplu, este nevoie de aproximativ 10 ani.
Dincolo de caracteristicile genetice ale fiecărui individ, cu rate mai mari sau mai mici de regenerare, moștenite, secretul unei înnoiri corecte și constante a organismului uman ține foarte mult de obiceiurile noastre de viață. Pentru o regenerare corectă și viață cât mai lungă avem nevoie de o alimentație echilibrată și sănătoasă, de apă calitativă dar și de multă mișcare. Sistemul imunitar depinde, de exemplu, de proteinele de calitate.
Dacă oferim organismului tot ce înseamnă elemente de nutriție din care să-și poată regenera corect celulele, atunci vom avea parte de un organism care va funcționa optim o perioadă lungă de timp. Aici intervine partea de alimentație sănătoasă și echlibrată, apă de bună calitate, proteine de bună calitate, minerale. Pentru sistemul imunitar proteina este cărămida, iar pentru tot ce înseamnă celule, tegument, alimentația echilibrată, expunerea la soare fiindcă vitamina D în tot ce înseamnă sinteza celulelor osoase este esențială. La toate acestea se adaugă toleranța ridicată la stres. Distresul sau stresul negativ afectează mult regenerarea celulară corectă.
Regenerarea organismului poate fi cu două tăișuri dacă celule nu au mediul proprice pentru a se replica și înlocui corect pe cele deteriorate. Din cauza unei vieți nesănătoase, a viciilor precum consumul de alcool și fumatul sau consumul de droguri, plus o alimentație deficitară bazată mult pe produse procesate și grăsimi periculoase, replicarea celulelor poate suferi mutații iar regenerarea celulelor poate deveni incompletă. Acest lucru duce la îmbătrânire precoce și, mai grav, la diferite afecțiuni. Cea mai gravă este cancerul, care poate apărea de defecțiuni de regenerare, sau diferite erori în acest proces.
Relația dintre cancer și regenerare este complexă, mai ales atunci când regenerarea este imperfectă. Când un țesut nu se poate regenera corect, sau este incapabil să treacă peste leziunile persistente, o cicatrice sau fibroză se formează în timpul procesului de vindecare. Se pune deasemenea întreabarea de ce totuși nu trăim veșnic, dacă ne regenerăm continuu? Explicația stă în faptul că deși există această reînnoire, organismul uman reacționează diferit odată cu trecerea timpului. Inclusiv regenerarea durează mai mult sau nu mai este atât de eficientă.