O companie de biotehnologie mizează pe ţânţari modificaţi genetic pentru a combate febra denga în Brazilia

Postat la: 03.03.2024 10:41 | Scris de: ZIUA NEWS

O companie de biotehnologie mizează pe ţânţari modificaţi genetic pentru a combate febra denga în Brazilia

Compania britanică de biotehnologie Oxitec mizează pe o soluţie inedită pentru a limita creşterea numărului de cazuri de febră denga în Brazilia, care implică eliberarea în natură a unor ţânţari modificaţi genetic pentru a reduce răspândirea acestei boli virale.

Oxitec a obţinut în laborator o versiune a ţânţarului mascul Aedes aegypti care poartă o genă ce ucide puii de sex feminin înainte ca aceştia să ajungă la maturitate, reducând astfel populaţia. Numai ţânţarii femele înţeapă oamenii şi transmit boala.

Ouăle ţânţarilor sunt plasate în interiorul unei cutii în care se adaugă apă pentru a stimula activarea embrionilor.

„Îşi completează ciclul în interiorul acestor cutii în aproximativ 10 zile şi insectele adulte ies apoi pentru a-şi face treaba", a declarat directorul general al filialei Oxitec din Brazilia, Natalia Ferreira.

Pe măsură ce ţânţarii modificaţi genetic sunt eliberaţi într-o anumită regiune, ei se înmulţesc în timp ce populaţia totală a acestor insecte începe să scadă.

Brazilia se confruntă cu o epidemie masivă de febră denga în primele luni ale anului 2024, alimentată de sezonul cald şi ploios. Până la data de 27 februarie, peste 973.000 de cazuri probabile de febră denga au fost înregistrate în Brazilia în acest an.

Potrivit Ministerului brazilian al Sănătăţii, 195 de oameni au murit din cauza bolii, iar alte 672 de decese sunt în prezent investigate.

Populaţia de ţânţari din zonele în care compania Oxitec a implementat acest tratament este cu până la 90% mai mică decât în zonele în care procedura nu a fost folosită, a precizat Natalia Ferreira.

Oraşul Suzano din statul brazilian Sao Paulo foloseşte această soluţie după ce a declarat stare de urgenţă la începutul lunii februarie. Cutii cu ţânţari modificaţi genetic sunt plasate în zone strategice din întregul oraş.

„Sperăm că următoarea numărătoare va arăta o reducere cu 20%, astfel încât să putem să ieşim din starea de urgenţă", a declarat primarul din Suzano, Rodrigo Ashiuchi.