NEURALINK, compania lui Elon Musk, a dat lovitura! Primul pacient cu cip cerebral joacă șah online

Postat la: 21.03.2024 19:01 | Scris de: ZIUA NEWS

NEURALINK, compania lui Elon Musk, a dat lovitura! Primul pacient cu cip cerebral joacă șah online

Primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral, dezvoltat de compania Neuralink, aparținând miliardarului Elon Musk, apare într-un videoclip de 9 minute jucând șah.

Pe filmare se vede cum pacientul oprește muzica pe un laptop doar cu ajutorul gândului, potrivit MSN. El are capacitatea de a controla un curson de pe monitorul laptopului cu ajutorul cipului implantat. Pacientul, care nu fusese identificat anterior, a declarat în înregistrarea video transmisă în direct că se numește Noland Arbaugh și are vârsta de 29 de ani. Bărbatul a rămas paralizat în urma unui accident de circulație, potrivit Sky News.

Arbaugh a primit un implant de la compania Neuralink în luna ianuarie și acum poate controla un mouse de calculator cu ajutorul gândurilor sale. Anterior, Elon Musk a declarat că scopul cipului cerebral este de a permite în cele din urmă utilizatorilor cu dizabilități, cum a fost Stephen Hawking, să „comunice mai repede decât un licitator". De asemenea, el a mai afirmat că ar putea fi capabil să trateze potențial obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia.

„Operația a fost super ușoară", a spus Arbaugh în videoclipul difuzat pe platforma de socializare X, tot a lui Musk, referindu-se la procedura de implantare. „Am fost literalmente externat din spital o zi mai târziu. Nu am nicio deficiență cognitivă", a mai spus bărbatul. Totuși, în lumea științei, reușita celor de la Neuralink nu reprezintă o premieră. Operația celor de la Neuralink, efectuată în ianuarie, a fost deja făcute de mai multe ori de alte companii şi cercetători în domeniu.

Situat în Fremont, o suburbie a oraşului San Francisco, start-up-ul Neuralink a primit undă verde din partea Agenţiei Americane de Reglementare a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (FDA) în luna mai a anului trecut. De atunci, cercetătorii angajați de Musk au tot încercat să implanteze un microcip într-un creier. Implantul, de mărimea unei monede, fusese plasat în 2023 în creierul unui macac. Animalul a reuşit să joace jocul video „Pong" fără controler sau tastatură, potrivit celor de la Neuralink.

Dar, compania Neuralink, fondată în 2016, este departe de a fi prima care a realizat un implant cerebral, numit şi interfaţă creier-maşină (IMC), asupra unei fiinţe umane. Nu mai departe de septembrie 2023, compania olandeză Onward a anunţat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să îşi recapete mobilitatea. Mai în urmă, în 2019, cercetătorii de la Institutul „Grenoble Clinatec" au prezentat un implant care, odată instalat, permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet şi să îşi mişte braţele.