Nava de cercetare Endeavour a descoperit o creatură necunoscută în largul sud-vestului Angliei : "A fost ca și cum s-ar fi aprins un bec"

Postat la: 02.03.2024 09:19 | Scris de: ZIUA NEWS

Nava de cercetare Endeavour a descoperit o creatură necunoscută în largul sud-vestului Angliei :

O nouă specie de melc de mare a fost descoperită în apele britanice. Acesta a fost prins în largul sud-vestului Angliei de o navă de cercetare. Creatura a fost numită Pleurobranchaea britannica. Face parte dintr-un grup care se găsește în ape mai calde și care ar putea migra spre nord din cauza schimbărilor climatice.

În condițiile în care temperaturile oceanelor au atins niveluri record, există îngrijorare cu privire la impactul asupra vieții marine, informează BBC. Ross Bullimore de la Centrul pentru mediu, alimentație și știința acvaculturii (CEFAS) a făcut această descoperire întâmplătoare. Aproximativ 100 de melci de mare diferiți se găsesc în mările din largul Marii Britanii și Irlandei, dar a știut imediat că acesta este ceva special.

"A fost ca și cum s-ar fi aprins un bec", a spus acesta. Descoperirea a fost făcută de pe nava de cercetare Endeavour. Oamenii de știință spun că descoperirea arată că mai avem încă multe de învățat despre viața din mările noastre, care sunt printre cele mai bine studiate din lume. "Să găsești o nouă specie care nu este microscopică este foarte interesant. Arată că mai este încă mult de lucru", a declarat Peter Barry de la CEFAS.

Melcii de mare sunt un tip de moluște marine fără cochilie, renumite pentru varietatea și frumusețea lor remarcabile. În ciuda dimensiunii lor reduse - ajungând la o lungime de numai 5 cm - sunt un prădător de top, ocupând o poziție cheie în lanțul trofic.
Adesea numite "specii indicatoare", acestea pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă sănătatea ecosistemelor marine datorită sensibilității lor la impactul schimbărilor climatice și al presiunilor umane.
content-image

Membrii grupului din care face parte noua specie - Pleurobranchaea - se găsesc, de obicei, în nordul Spaniei, în Senegal și în toată Marea Mediterană.

"Asistăm la prezența unei specii [aparținând unui grup] care a fost întotdeauna înregistrată anterior în ape mai calde", a declarat Ross Bullimore. "Ar putea indica faptul că ceea ce observăm este că acest grup de specii este capabil să își extindă și mai mult aria de răspândire, deoarece condițiile devin mai favorabile sau mai adecvate pentru el".

În condițiile în care temperaturile oceanelor au atins niveluri record, există îngrijorare cu privire la impactul asupra vieții marine. Oceanele mai calde și valurile de căldură perturbă speciile marine precum peștii și balenele, care se deplasează în căutarea unor ape mai reci, perturbând lanțul trofic.