NASA, anunț răsunător: a obținut cea mai bună dovadă potențială de viață extraterestră de până acum

Postat la: 27.07.2024 10:55 | Scris de: ZIUA NEWS

NASA, anunț răsunător: a obținut cea mai bună dovadă potențială de viață extraterestră de până acum

NASA a găsit pe Marte o bucată de rocă care s-ar putea dovedi într-o bună zi a fi prima dovadă clară a vieții extraterestre. Pentru a fi clar, NASA nu declară că a descoperit viață marțiană. Mai degrabă, roverul Perseverance a prelevat o mostră dintr-o rocă cu atribute care ar fi putut proveni din activitatea microbiană antică.

Pentru a-și confirma suspiciunile, oamenii de știință ar trebui să aducă mostra de rocă pe Pământ și să o studieze mai în detaliu „Acesta este exact tipul de mostră pe care am vrut să o găsim", a declarat pentru Business Insider Katie Stack Morgan, cercetător principal în cadrul misiunii Perseverance.

Roca, supranumită Cheyava Falls, are trei caracteristici esențiale:

Cu toate acestea, atât materialul organic, cât și petele de leopard ar fi putut proveni din procese non-biologice. De aceea, cercetătorii trebuie să studieze mai îndeaproape proba pe Pământ pentru a ști cu siguranță. Roverul a ajuns la limita a ceea ce poate afla despre rocă. „Nu spunem că există viață pe Marte, dar vedem ceva care este convingător ca o potențială biosemnalitate", a declarat Stack Morgan. O biosemnalitate este orice caracteristică care indică prezența vieții. „Aceasta este o descoperire foarte importantă", a adăugat ea.

Este o victorie extrem de necesară pentru agenția spațială. În ultimele luni, NASA a primit lovituri după lovituri din cauza limitărilor bugetare și a erorilor tehnice din cadrul misiunilor. La începutul acestui an, prima încercare a agenției de a reveni pe Lună din 1972 a eșuat. Misiunea lunară Peregrine, finanțată de NASA și realizată de compania Astrobotic, a suferit o scurgere de combustibil la scurt timp după lansare, forțând-o să se întoarcă pe Pământ și să ardă în atmosferă. (Următoarea încercare, o misiune a companiei Intuitive Machines, finanțată de asemenea de NASA, a aterizat cu succes pe Lună).

Apoi, au venit noi decizii de bugetare. Propunerea de buget a NASA pentru 2025 desființează efectiv Observatorul de raze X Chandra, care este încă o misiune extrem de productivă și funcțională. Și chiar săptămâna trecută, oficialii NASA au anunțat că renunță la roverul lunar VIPER, pentru a cărui construcție agenția a cheltuit deja 450 de milioane de dolari. NASA intenționează să îl dezasambleze și să reutilizeze o parte din piese pentru viitoare misiuni pe Lună.

Între timp, doi astronauți au rămas blocați pe Stația Spațială Internațională timp de 51 de zile deoarece nava Boeing finanțată de NASA care i-a transportat acolo pierde heliu și are defecțiuni la propulsoare. Nici Perseveranța nu a fost cruțată.În aprilie, NASA a anunțat că își anulează planul de 11 miliarde de dolari de a trimite o misiune de urmărire, denumită Mars Sample Return, pentru a colecta tuburile de rocă marțiană ale roverului și a le transporta înapoi pe Pământ. Acesta a fost planul care ar fi putut aduce oamenilor de știință mostra de rocă de la Cheyava Falls.

În schimb, NASA cere companiilor să interv ină și să își propună propriile versiuni mai ieftine și mai rapide ale misiunii. Roca Cheyava Falls are nevoie în special de studiu suplimentar. "Această rocă este, de asemenea, una dintre cele mai complexe roci pe care le-am văzut pe suprafața lui Marte.Se întâmplă multe în această rocă", a declarat Stack Morgan. Pentru moment, această descoperire este doar „primul pas" pe scara în șapte pași a „încrederii în detectarea vieții" (CoLD).

Scala CoLD este o evaluare aproximativă a încrederii științifice în orice potențială descoperire de viață extraterestră. „Ne-am dus până la începutul acestei scale și cred că pentru asta a fost trimis roverul pe Marte", a declarat Stack Morgan. O posibilă biosemnalitate poate urca la niveluri mai înalte de încredere pe măsură ce se acumulează dovezi.

De exemplu, dacă oamenii de știință pot confirma că nu procesele non-biologice cunoscute au creat petele de leopard, roca de la Cheyava Falls ar putea urca la nivelul doi sau trei. Dar mai întâi trebuie să trimită mostra pe Pământ. Iar NASA trebuie să afle cum să facă asta. „Sperăm că cea mai recentă mostră a noastră poate juca un rol în discuția dacă acest efort merită", a spus Stack Morgan. „Și noi credem că da".