Legătura directă și nebănuită dintre ovare și creier: Îndepărtarea lor duce la afecțiuni grave ale materiei albe

Postat la: 29.06.2024 06:22 | Scris de: ZIUA NEWS

Legătura directă și nebănuită dintre ovare și creier: Îndepărtarea lor duce la afecțiuni grave ale materiei albe

Ovarele sunt implicate în mult mai mult decât simpla reproducere. Cele două glande de formă ovală care plutesc de o parte și de alta a uterului nu produc și eliberează doar ovule, ci pompează și hormoni care ajută la menținerea sănătății inimii, oaselor, creierului și sistemului imunitar al unei persoane pe măsură ce îmbătrânește. Un nou studiu de imagistică cerebrală îi îngrijorează pe oamenii de știință cu privire la faptul că îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare poate avea consecințe neglijabile asupra sănătății pe termen lung.

Analiza a inclus date de la mai mult de 1 000 de femei cu vârsta de peste 50 de ani din SUA. Participantele cărora li s-au extirpat ambele ovare înainte de vârsta de 40 de ani au prezentat o reducere a materiei albe în mai multe părți ale creierului, comparativ cu 907 femei sub 50 de ani care nu au suferit aceeași procedură.

Participantele cărora li s-au extirpat ambele ovare după vârsta de 40 de ani au prezentat, de asemenea, o integritate redusă a materiei albe, dar semnificativ mai puțin decât cele care au suferit operația mai devreme.

Modificările observate seamănă mai mult cu bolile vasculare ale creierului decât cu boala Alzheimer, notează cercetătorii, dar este de asemenea adevărat că acestea sunt "caracteristici precoce, preclinice ale patologiei [bolii Alzheimer]".

Îndepărtarea prematură a ovarelor duce la afecțiuni grave ale materiei albe
Cercetări recente au arătat că pacientele cărora li s-au extirpat ambele ovare înainte de a ajunge la menopauză prezintă un risc mai mare de tulburări cognitive și demență mai târziu în viață. Dar acesta este unul dintre primele studii care încearcă să afle de ce.

Până în prezent, marea majoritate a studiilor neurologice s-au concentrat asupra creierului masculin. Dintre toate lucrările de imagistică cerebrală publicate, mai puțin de 0,5 % iau în considerare și explorează modul în care hormonii - inclusiv cei produși de gonade - pot influența sănătatea și dezvoltarea creierului.

În general, creierul masculin are un volum mai mare de materie albă în comparație cu creierul feminin. Unii oameni de știință bănuiesc că acest lucru se datorează diferențelor în modul în care hormonii sexuali, produși de testicule și ovare, influențează creierul în curs de dezvoltare.

Extirparea ovarelor duce și la pierderea testosteronului
Deși testosteronul este adesea considerat un hormon masculin, acesta este produs și de ovare și joacă un rol esențial în corpul feminin. Hormonul este, de asemenea, legat de integritatea substanței albe din creier.

Dacă ovarele sunt scoase din organism înainte de menopauză, pierderea bruscă de testosteron ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării creierului.

În cadrul analizei imagistice actuale a creierului, participanții cărora li s-au extirpat ambele ovare înainte de vârsta de 40 de ani au luat de obicei estrogen pentru a înlocui ceea ce gonadele lor sexuale produceau odată. Dar această terapie de substituție hormonală nu a avut niciun impact asupra integrității materiei albe. "S-ar putea emite ipoteza că explicația rezultatelor noastre se datorează în parte pierderii de testosteron", sugerează echipa de cercetători. "Sunt în mod clar necesare studii suplimentare pentru a replica această constatare".

Multe întrebări fără răspuns există încă până în prezent cu privire la rolul pe care ovarele îl joacă în sănătatea pe tot parcursul vieții persoanelor de sex feminin și ce se întâmplă atunci când acestea sunt îndepărtate.

De ani de zile, oamenii de știință dezbat costurile extirpării ovarelor pentru afecțiuni benigne și, dacă da, la ce vârstă este cel mai sigur să se facă acest lucru.

În cazurile de cancer, este vital ca ovarele să fie extirpate pentru a salva pacienta, dar ooforectomiile bilaterale sunt, de asemenea, frecvent utilizate pentru a trata endometrioza, chisturile ovariene și fibroamele necanceroase.

Număr copleșitor de femei care recurg la îndepărtarea ovarelor
În SUA, puțin peste jumătate dintre persoanele care suferă o histerectomie au ambele ovare extirpate, iar mai mult de o treime din acest grup au sub 44 de ani.

În lumina dovezilor recente, unii experți susțin că riscurile și beneficiile extirpării ambelor ovare la o vârstă fragedă nu sunt cântărite în mod corespunzător de către chirurgi sau paciente. Pentru copii și adolescenți, extirparea ambelor ovare pentru afecțiuni benigne poate fi "inutilă" și poate prezenta riscuri pe tot parcursul vieții.

Dacă ambele ovare sunt îndepărtate în timpul anilor de reproducere ai unei persoane, organismul poate intra într-o menopauză precoce, iar acest lucru crește riscul unor afecțiuni cronice grave care includ pierderea densității osoase, afectarea sănătății sexuale, boli cardiovasculare, tulburări cognitive, apnee în somn și artrită.

Există numeroase motive pentru care ovarele ar trebui să fie cruțate atunci când este posibil. Protejarea creierului de posibile daune este doar unul dintre acestea.

Studiul a fost publicat în Alzheimer's and Dementia și preluat de Science Alert.