Legătura dintre cutremurul din Arad şi seismele din Turcia. Anunțul specialiștilor

Postat la: 07.06.2023 15:36 | Scris de: ZIUA NEWS

Legătura dintre cutremurul din Arad şi seismele din Turcia. Anunțul specialiștilor

Cutremurul de 5,3 pe scara Richter produs marți seară, la ora 20.26, în județul Arad, a fost unul de suprafață, spun seismologii. Specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului au anunțat că aceste mișcări telurice sunt efectele cutremurelor devastatoare din Turcia din luna februarie.

Seismul a fost urmat de cel 13 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,2. Seismul s-a resimțit și în Cluj și Oradea, dar și în Ungaria, Serbia și Croația, spun reprezentații Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

„S-au produs 13 replici - magnitudinea 3,2 grade cea mai mare, iar ultima replică a fost miercuri dimineață, de 2,2 grade. Regiunea seismica este o regiune cunoscută în istorie. Se știe că au mai fost cutremure de magnitudine 5 ce arată că nu este o zonă singulara sau că acum a început activitatea în zona respectivă", a spus directorul INFP, Constantin Ionescu.

La sfârșit lunii mai, un alt cutremur, de 4,7 grade, a avut epicentrul tot în Banat.

„Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Efectul acesta este datorat cutremurelor din Turcia. Primul cutremur în Marea Neagră a apărut la vreo două săptămâni când deja tensiunea se propagase prin partea sudică. A fost la Marea Neagra 3 și ceva, apoi a venit în Bulgaria", a precizat și Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

După ce seara și noaptea zilei de marți a fost una solicitantă pentru echipele de intervenție, astăzi acțiunile nu s-au oprit. Miercuri au mai fost înregistrate încă 5 apeluri la numărul unic de urgență 112, cetățenii anunțând diferite probleme la acoperiș și fațada imobilelor.

De asemenea, s-a constatat că trei clădiri care aparţin de Spitalul Judeţean Arad au fost afectate în urma cutremurului.

Potrivit Spitalului Judeţean Arad, s-au înregistrat fisuri uşoare ale pereţilor din holul clădirii în care funcţionează Secţia Clinică Oncologie Medicală, fisuri cu căderi de tencuială pe holul unei clădiri din incinta fostului Spital Municipal, iar cea mai afectată clădire a fost cea din localitatea Ghioroc în care funcţionează Compartimentul de Îngrijiri Paliative, în urma cutremurului.