Larry Fink CEO-ul BlackRock: "Criza din Ucraina marchează sfârșitul globalizării!"

Postat la: 26.03.2022 10:29 | Scris de: ZIUA NEWS

Larry Fink CEO-ul BlackRock:

CEO-ul BlackRock, Larry Fink, principalul manager de bani spune că războiul economic al Occidentului împotriva Rusiei va determina guvernele și întreprinderile să-și regândească dependențele de peste mări. BlackRock firmă care supraveghează investiții echivalente cu aproximativ jumătate din PIB-ul SUA, adică 10 trilioane de dolari, a prezis că eforturile de a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei vor duce la dezintegrarea globalismului, pe măsură ce factorii de decizie își reconsideră vulnerabilitățile externe.

„Invazia rusă a Ucrainei a pus capăt globalizării pe care am experimentat-o în ultimele trei decenii. Am văzut deja conectivitate între națiuni, companii și chiar oameni tensionați de doi ani de pandemie. A lăsat multe comunități și oameni să se simtă izolați și să privească în interior. Cred că acest lucru a exacerbat polarizarea și comportamentul extremist pe care îl vedem în societatea de astăzi.",a spus Fink, recent într-o scrisoare către investitori."

Națiunile occidentale au răspuns crizei din Ucraina lansând un „război economic" împotriva Moscovei, inclusiv pasul fără precedent de a interzice băncii centrale ruse să-și desfășoare rezervele valutare, a menționat Fink. Piețele de capital, instituțiile financiare și alte afaceri au depășit sancțiunile impuse de guvernele lor, întrerupându-și legăturile și operațiunile cu Rusia.

„Agresiunea Rusiei în Ucraina și decuplarea sa ulterioară de economia globală va determina companiile și guvernele din întreaga lume să-și reevalueze dependențele și să-și reanalizeze amprentele de producție și asamblare - ceva pe care Covid- îi încurajase deja pe mulți să înceapă să facă", a mai adăugat Fink. Drept urmare, a adăugat el, companiile vor muta mai multe operațiuni în țările lor de origine sau în țările vecine, ceea ce duce la costuri și prețuri mai mari.

Conflictul Rusia-Ucraina a „răsturnat ordinea mondială" care a fost în vigoare de la încheierea Războiului Rece și va cere BlackRock să se adapteze la „schimbări structurale pe termen lung", cum ar fi deglobalizarea și inflația mai mare, a spus Fink. El a adăugat că băncile centrale vor trebui fie să accepte creșterea inflației - chiar și dincolo de maximul de 40 de ani care a fost stabilit luna trecută în SUA - sau reducerea activității economice și a ocupării forței de muncă.

BlackRock, cu sediul în New York, gestionează active de 10.000 de miliarde de dolari, ceea ce îl face cel mai mare administrator de fond financiar din lume, astfel încât opiniile lui Fink sunt urmărite îndeaproape de toți investitorii. De fapt, miliardarul deține atât de multă putere financiară încât "gândurile sale se pot autoîmplini, într-o oarecare măsură", a glumit un prieten. Printre alte implicații, el a spus că vede criza din Ucraina accelerând dezvoltarea monedelor digitale și accelerând trecerea de la combustibilii fosili.

„Ramificațiile acestui război nu se limitează la Europa de Est. Sunt stratificate peste o pandemie care a avut deja efecte profunde asupra tendințelor politice, economice și sociale. Impactul se va reflecta timp de decenii care vor urma în moduri pe care încă nu le putem prevedea", spune Fink.

Deși Fink și liderii ruși nu s-au văzut la față unii cu alții, - managerul Fink dă vina pe Moscova pentru cauza crizei - ei sunt de acord că ordinea mondială se schimbă. Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că sancțiunile împotriva Moscovei marchează sfârșitul unei ere, prevestind încetarea „dominanței globale" a Occidentului, atât din punct de vedere politic, cât și economic. Fostul președinte Dmitri Medvedev s-a făcut ecou aceste comentarii săptămâna aceasta, spunând:„Lumea unipolară a ajuns la final".

Marian Gârleanu