Isteria Răzbiului Mondial continuă: NATO anunță la summit că aliații vor investi 380 de miliarde în Apărare

Postat la: 15.02.2024 09:40 | Scris de: ZIUA NEWS

Isteria Răzbiului Mondial continuă: NATO anunță la summit că aliații vor investi 380 de miliarde în Apărare

Optsprezece state membre ale NATO vor atinge în 2024 ţinta alocării a cel puţin 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

''Mă aştept ca în acest an 18 aliaţi să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare'', a declarat Jens Stoltenberg înaintea reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO. El a remarcat că în 2014 bugetul apărării era de 2% din PIB doar în trei state din NATO.

Înaltul oficial aliat a adăugat că statele europene membre NATO vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an. De asemenea, Stoltenberg a subliniat că anul trecut s-a înregistrat o creştere ''fără precedent'', de 11%, a cheltuielilor pentru apărare în Canada şi ţările europene din NATO.

Statele membre ale NATO au convenit începând din 2006 să cheltuiască pentru apărare cel puţin 2% din PIB-ul lor, însă numai câteva dintre ele au atins acest obiectiv.

După ce în februarie 2022 Rusia şi-a extins invazia din Crimeea şi Donbas şi asupra restului teritoriului ucrainean, ţările membre NATO - în special Germania - şi-au reafirmat acest angajament.