Inteligența Artificială începe să amenințe locurile de muncă ale managerilor din corporații

Postat la: 12.02.2024 17:33 | Scris de: ZIUA NEWS

Inteligența Artificială începe să amenințe locurile de muncă ale managerilor din corporații

Lista concedierilor din rândul angajaților cu guler alb (manageri de corporații) crește zilnic și include reduceri de locuri de muncă la companii cu afaceri globale precum Google, Duolingo și UPS, arată o analiză The Wall Street Journal. Cauza e utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale generative, care crește productivitatea acestor corporații.

Potrivit consultanților și directorilor de companii, AI generativă ar putea în curând să suprime o proporție mult mai mare de locuri de muncă pentru gulerele albe, inclusiv pentru managerii de nivel mediu și înalt. Spre deosebire de valurile anterioare de tehnologie de automatizare, AI generativă nu doar că accelerează sarcinile de rutină sau face predicții prin recunoașterea modelelor de date. Ea are puterea de a crea conținut și de a sintetiza idei.

Acest lucru include rolurile manageriale, spun directorii și consultanții. Ei prognozează că tehnologia în evoluție rapidă va moderniza sau va înlocui munca efectuată acum în industrii care variază de la tehnologie la produse chimice.

Spre exemplu, la compania chimică Chemours, directorii prevăd că nu vor mai fi nevoiți să recruteze atât de mulți oameni în viitor.

Din luna mai a anului trecut, companiile au anunțat peste 4.600 de concedieri din cauza AI, în special în media și tehnologie, potrivit companiei de consultanță Challenger. Firma estimează că numărul total de concedieri legate de AI este probabil mai mare, deoarece multe companii nu au legat în mod explicit reducerile de adoptarea AI în anunțurile de concediere.

Între timp, numărul profesioniștilor care folosesc acum IA generativă în viața lor profesională de zi cu zi a crescut vertiginos.

Luna trecută, Google a concediat sute de angajați din domenii de activitate, inclusiv din domeniul hardware și al instrumentelor software interne, în contextul în care ține în frâu costurile și transferă mai multe investiții în dezvoltarea AI. Compania de software de învățare a limbilor străine Duolingo a declarat în aceeași săptămână că a redus 10% din locurile de muncă și că AI va înlocui o parte din crearea de conținut de care se ocupau până acum angajații.

Companiile din afara sectorului tehnologic s-au angajat în tranziții similare în domeniul IA.

UPS a declarat că va elimina 12.000 de locuri de muncă - în principal cele ale personalului de conducere și ale unor lucrători contractuali - și că aceste posturi nu vor reveni nici măcar atunci când activitatea de expediere a coletelor își va reveni. Compania și-a intensificat utilizarea învățării automate în procese precum determinarea tarifelor pe care trebuie să le perceapă clienților pentru expedieri. Ca urmare, departamentul de stabilire a prețurilor al companiei a avut nevoie de mai puțini oameni.

Pe măsură ce adoptarea IA crește, este posibil ca aceasta să reconfigureze ierarhiile de management, prevede un studiu realizat de compania de consultanță Oliver Wyman. Angajații începători vor fi probabil cei care vor duce greul inițial, pe măsură ce tot mai multe dintre sarcinile lor vor fi automatizate. Apoi, e de așteptat ca în viitor locurile de muncă la nivel de începători să semene mai mult cu rolurile de management de prim nivel.