Încă o dovadă ca aici a fost un leagan al culturii: S-a descoperit un atelier de metalurgie de acum 8000 de ani în zona Banatului
Postat la: 02.11.2024 13:07 | Scris de: ZIUA NEWS
După deja cunoscutele tăblite de la Tărtaria, dupa asezarile de la Simeria, acum arhelogii de la Muzeul Naţional al Banatului (MNB) din Timișoara au prezentat recent mărturii istorice databile începând cu perioada neoliticului timpuriu (circa 5950-5850 Î.d.H.) până în perioada epocii moderne, fiind identificată o zonă metalurgică în arealul oraşului Recaş.
Dintre structurile metalurgice descoperite, un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier a fost selectat pentru prelevarea in situ şi transportat ulterior în depozitele Muzeului Naţional al Banatului pentru cercetarea şi posibila expunere într-una dintre expoziţiile viitoare, arată, vineri, o postare pe Facebook a MNB.
Vestigiile au fost descoperite săptămâna trecută, pe parcursul cercetărilor arheologice derulate pe cel de-al şaptelea sit arheologic identificat pe traseul viitoarei linii ferate Timişoara Est - Lugoj. În paralel cu procesul de construcţie a căii ferate, MNB lucrează şi la documentarea şi prelevarea vestigiilor afectate de proiectul investiţional.
Situl de la Izvin-Obiectiv 6 (oraş Recaş) s-a remarcat prin identificarea unei zone metalurgice care datează, cel mai probabil, de la mijlocul mileniului I p.Chr. Structurile identificate vor ajuta arheologii să înţeleagă mult mai bine etapele prelucrării fierului din zona câmpiei bănăţene, de la producerea cărbunelui necesar reducerii minereului de fier până la prelucrarea efectivă a lingourilor rezultate.