Imbătrânirea sănătoasă: Un medic a descoperit secretul tinereții - "Biologic, sunt mai tânăr cu 20 de ani"

Postat la: 15.07.2024 09:52 | Scris de: ZIUA NEWS

Imbătrânirea sănătoasă: Un medic a descoperit secretul tinereții -

Dr. Michael Roizen, anestezist de profesie și șeful secției de wellness la Cleveland Clinic din SUA are 78 de ani însă, spune el, vârsta sa biologică este de aproximativ 57,6 ani. Cum de este posibil? Secretul tinereții sale stă în alimentație, dar și în adoptarea unui stil de viață sănătos. Iată cele 4 principii alimentare pe care le urmează.

Dieta mediteraneană constă, în principal, în alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele, leguminoasele, proteinele și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi. În același timp, limitează carnea roșie, alimentele procesate și alcoolul. A fost numită cea mai sănătoasă dietă timp de șapte ani consecutiv de către US News & World Report, iar cercetările au legat-o de o mai bună sănătate a inimii, pierderea în greutate și prevenirea declinului cognitiv.

Roizen ia cea mai importantă masă a zilei la prânz și mănâncă foarte puțin. La cină, de exemplu, consumă doar o salată. Medicul spune că nu poate dormi bine după o masă grea. „Mă simt rău a doua zi". Roizen urmează, de asemenea, dieta longevității, creată de Valter Longo, un profesor de gerontologie și director al Institutului de Longevitate de la Universitatea din California de Sud. El ține această dietă de șapte ani. În esență aceasta constă în restricționarea caloriilor cinci zile pe lună pentru a imita efectele postului.

Caloriile sunt reduse la 1.100 în prima zi de post, apoi la aproximativ 700 în zilele doi până la cinci. Ca o paranteză: în medie, o femeie are nevoie să consume aproape 2.000 de calorii pe zi pentru a-și menține greutatea și de 1500 de calorii pentru a scapă de 0,5 kg pe săptămână. În medie, un bărbat are un necesar caloric de 2.500 de calorii pentru a-și menține greutatea și de 2.000 de calorii pentru a da jos 0,5 kg pe săptămână.

Această dietă, spun însă specialiștii, nu poate fi urmată de oricine. David Clancy, care studiază biologia îmbătrânirii la Universitatea Lancaster, din Marea Britanie, consideră că „între vârsta de 40 și 60 de ani, cel puțin, acest regim de două ori pe an poate adăuga trei până la patru ani de viață sănătoasă. Poate chiar mai mult, în cazul celor cu indice de masă corporală mare, tensiune arterială sau glicemie ridicate." Dar, a adăugat el, dieta este "dificilă", iar persoanele active ar putea avea dificultăți în a o urma. „Programarea zilelor patru și cinci pentru zilele de weekend ar fi de ajutor", a recomandat el.

Dr. Michael Roizen ține post intermitent, mâncând între 11.00 și 19.00 în fiecare zi. „Mă simt grozav și foarte energic. Dorm mult mai bine și par să am mult mai multă energie", a mărturisit el.

Roizen a folosit aceste principii, despre care spune că l-au menținut tânăr, pentru a dezvolta un institut de wellness la Cleveland Clinic. Aici, el a oferit celor implicați în programul său stimulente financiare pentru a implementa schimbări sănătoase în stilul de viață. Programul a generat economii de circa 200 de milioane de dolari pe an în costurile de asistență medicală pentru 101.000 de pacienți studiați începând din 2008, susține medicu, care a și redactat un studiu legat de cercetările privind îmbătrânirea sănătoasă.