"Îşi bat joc de noi!" Procesul lui Dincă, din spatele uşilor închise. Martori purtați degeaba pe drumuri și rude ajunse la exasperare

Postat la: 11.06.2021 17:17 | Scris de: ZIUA NEWS

Au trecut 2 ani de când Alexandra Măceşanu a sunat la 112, implorând zadarnic să fie ajutată. Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal acuzat de DIICOT că le-a ucis pe Alexandra şi pe Luiza Melencu, e judecat în şedinţă secretă la Tribunalul Olt. Iar procesul bate pe pasul pe loc. Miercuri, 9 iunie, instanţa a amânat procesul, pentru a doua oară consecutiv. „E bătaie de joc!”, spune mama Alexandrei.

Bunicii, mama şi mătuşa Luizei Melencu au venit la Tribunalul Olt de la ora 9:00 dimineaţa. 200 de lei îi costă fiecare drum dus-întors din comuna Dioşti până la Slatina. Nu sunt „cheltuieli de judecată" ce pot fi decontate, căci, la „rechineală", şoferii de ocazie nu taie chitanţe pentru a fi depuse la dosar. Accesul la justiţie implică, nu doar în cazul acestor familii, o navetă tribunal - casă care se poate întinde pe durata multor ani.

„Dacă apelul se va judeca la Craiova", socoteşte cu glas tare bunica Luizei, „ne va veni mai uşor, că e mai aproape de noi". Pentru a suporta mai uşor costurile impuse de rutina schimbată a vieţii de familie, bunicul Luizei, pensionar, s-a angajat la o firmă de drumuri din judeţul Olt. „Luiza urma să facă şcoala de şoferi, să ia permisul. Îi cumpăram şi maşină, să umble cu ea. Să ştiu că mâncam pământ şi tot strângeam bani să-i iau maşină", spune Stelian Iordache.

După 2 ani de la dispariţia ei, rudele Luizei vin la fiecare termen al procesului, sperând că într-o zi vor afla ce s-a întâmplat cu fata de 18 ani. Şi că cineva le va explica cum de aici, în dosarul DIICOT de la Tribunalul Slatina, fata e moartă şi arsă în butoiul lui Dincă, iar în evidenţele şi pe site-ul Poliţiei Române, ea e încă dispărută şi căutată, ca şi când ar fi vie.

La un sfert de oră după ce rudele fetei dispărute ajung în parcarea Tribunalului Olt, pe o alee laterală trece duba Penitenciarului Craiova. Bunicul şi mătuşa Luizei o zăresc şi încep să huiduie şi să blesteme după maşina cu gratii la geamuri. Înăuntru e Gheorghe Dincă, cel acuzat că le-a ucis fata. Între timp, pe treptele tribunalului au venit câţiva dintre cei opt martori care ar trebui audiaţi la acest termen. Între aceștia, Ioana, o fostă prietenă a lui Dincă, câțiva dintre vecini și „femeia în roşu", care apare pe imaginile camerelor de supraveghere video în staţia din care Luiza a urcat la ocazie.

E a doua oară când ei bat drumul de la Caracal la Slatina, pentru a fi audiaţi ca martori. La termenul trecut, din 19 mai, instanţa a amânat procesul, pentru că dosarul nu se întorsese de la Curtea de Apel Craiova, unde se judeca cererea lui Dincă de înlocuire a arestului preventiv.

Avocata Carmen Obîrşanu, cea care reprezintă în proces familia Melencu, a intrat în arhiva tribunalului mai devreme, ca să se mai uite pe dosar. Nu zăboveşte mult şi iese din clădire, anunţând, revoltată: „Se va amâna şi termenul de azi. DIICOT a depus cerere, motivând că procurorul de şedinţă e bolnav şi că nu are cine să-l înlocuiască".

Urmează ca judecătoarea Diana Cotoi să admită sau să respingă această cerere de amânare. Dar rudele Luizei sunt convinse că şi azi au venit degeaba până la Slatina. „Dezamăgire totală, dezamăgire, dezamăgire din partea celor care ar trebui să-şi facă datoria în justiţie", răbufneşte Stelian Iordache, bunicul Luizei. El spune că se simte „minţit, şi umilit, şi prostit de către aşa-zisele instituţii ale statului, care sunt complice în cazul acestor două fete" .

La ora 10:10, avocata Obîrşanu şi rudele Luizei intră în Tribunalul Olt şi se îndreaptă spre sala de judecată, pentru a auzi verdictul judecătoarei. Martorii care aşteptau pe trepte intră şi ei, unul după altul. Vestea unei alte amânări îi descumpăneşte: e o nouă zi în care au fost puşi pe drumuri degeaba.
Procesul lui Dincă, din spatele uşilor închise. Martori purtați degeaba pe drumuri și rude ajunse la exasperare: „Îşi bat joc de noi"

Sala de şedinţe nr. 2, cea în care se judecă procesul lui Dincă, e la parter. La avizierul de la intrare e trecut dosarul lui Dincă - 54/104/2020, iar deasupra - numele procurorului care lipseşte, invocând motive medicale: Alexandru Dragomir, şef al DIICOT Olt. Un jandarm cheamă martorii în sala de judecată şi apoi închide uşa. Presa nu are voie, e şedinţă secretă. Gheorghe Dincă şi complicele lui, Ştefan Risipiţeanu, sunt în boxa arestaţilor.

Când o vede în sală pe Ioana, femeia cu care el se plimba în parcul din Caracal, Dincă îşi dă masca jos şi o priveşte insistent. „După ce l-a zărit, ea şi-a ferit imediat privirea", spune un participant la proces

În sală, grefierul face prezenţa. Lipsesc părinţii Alexandrei Măceşanu, părţi civile în dosar, dar şi avocatul lor, Aurel Moldovan. Ei ştiau că procesul începe la ora 10:30. Lipseşte şi avocatul inculpatului Ştefan Risipiţeanu, dar chiar şi în lipsa lor, judecătoarea Cotoi decide că se impune amânarea procesului şi anunţă un nou termen: 2 iulie. Iar martorii care veniseră azi vor mai face încă un drum la tribunal, pentru a fi audiaţi atunci.

E 10:30 când şedinţa de judecată se termină şi toată lumea iese din sală. Pe holul tribunalului apar atunci şi mama Alexandrei, însoţită de avocatul Moldovan. „S-a amânat", îi anunţă avocata Obîrşanu. „Iar?!", se miră celălalt apărător. „De ce ne-au mai chemat la 10 jumate?", se întreabă, deznădăjduită, mama Alexandrei. Precum rudele Luizei Melencu, vine şi ea la fiecare termen al procesului.

„Asta e sfidare, îşi bat joc de noi", repetă Stelian Iordache, cu glas stins, în timp ce ieşim din tribunal. „E bătaie de joc!", se revoltă şi mama Alexandrei.
Procesul lui Dincă, din spatele uşilor închise. Martori purtați degeaba pe drumuri și rude ajunse la exasperare: „Îşi bat joc de noi"

Continuarea AICI.