Grigore Leşe: Melodia „Aşa-i românul" este din folclorul maghiar. Explicația dată de artist

Postat la: 03.12.2023 10:48 | Scris de: ZIUA NEWS

Grigore Leşe: Melodia „Aşa-i românul

Artistul Grigore Leşe a spus că melodia „Aşa-i românul", cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar, transmite News.ro.

Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia „Noi suntem români" nu e reprezentativă pentru muzica românească. „Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii - „Noi suntem bulgari", iar ungurii - „Noi suntem unguri"", a spus Grigore Leşe la Prima TV.

Artistul Grigore Leşe a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă melodia „Noi suntem români" este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român.

„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: `Noi suntem bulgari`, iar ungurii - `Noi suntem unguri`. Sau `Aşa-i românul`. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români - n.r.) cântă `Aşa-i românul` ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.

Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. `Mă rog fierbinte`, spune textul, `pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!`. Nu! `Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu`, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal", a spus Grigore Leşe.