Germania cere Elveției să îi vândă înapoi zeci de tancuri Leopard 2 scoase din uz și promite că nu le va trimite în Ucraina

Postat la: 03.03.2023 17:02 | Scris de: ZIUA NEWS

Germania cere Elveției să îi vândă înapoi zeci de tancuri Leopard 2 scoase din uz și promite că nu le va trimite în Ucraina

Berlinul vrea ca Elveția să vândă tancurile Leopard producătorului Rheinmetall. Vehiculele scoase din uz de armată sunt destinate să înlocuiască tancurile pe care țările occidentale le furnizează Ucrainei. Un acord este posibil, dar are nevoie de un vot parlamentar, notează publicația germană Blick.

Tancurile sunt ținute „la naftalină" și aproape uitate într-un depozit secret din estul Elveției: 96 de tancuri Leopard 2 scoase din uz de armata elvețiană. Acum, echipamentul de război se mută în centrul dezbaterii politice. Cercetările Blick arată că Berlinul vrea ca Elveția să vândă tancurile de luptă înapoi producătorului german Rheinmetall. Vrea să folosească vehiculele pentru a închide "golurile" din țările UE și NATO. În afară de Germania, Polonia, Portugalia, Finlanda și Suedia, printre altele, furnizează tancuri Leopard Kievului.

Într-o scrisoare datată 23 februarie, ministrul german al apărării Boris Pistorius (SPD) și ministrul economiei Robert Habeck (Verzi) au informat-o pe consilierul federal elvețian Viola Amherd despre acest proiect și i-au cerut șefei VBS să fie de acord cu vânzarea. Cei doi au asigurat-o pe Amherd că tancurile de luptă din Elveția nu vor fi transmise Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al VBS, Lorenz Frischknecht, confirmă cererea Berlinului pentru Blick. Armata a început deja investigațiile preliminare. Frischknecht: "Din punctul de vedere al armatei, ar fi posibil, în principiu, să se renunțe la un număr limitat de tancuri de luptă - mai puțin cerințele personale pentru Elveția." Uz propriu sunt 34 de tancuri scoase de la naftalină. Acestea ar completa cele 134 de Leopard-2 modernizate aflate în prezent în serviciu. La rândul său, Germania a promis Ucrainei 18 tancuri Leopard 2.

Potrivit purtătorului de cuvânt al VBS, condiția prealabilă pentru încheierea acordului este ca parlamentul să dezafecteze în mod oficial tancurile din estul Elveției printr-o decizie oficială. Consilierul federal Amherd și-a informat ieri omologii germani.

Dezbaterea politică despre acest acord va fi probabil aprinsă. În ianuarie și februarie, comisiile de politică de securitate ale Consiliului Național și ale Consiliului Statelor au respins o cerere similară. Acestea au respins o inițiativă parlamentară care cerea ca până la 30 dintre cele 96 de tancuri Leopard scoase din uz să fie returnate în Germania.

Majoritatea parlamentarilor au adoptat poziția conform căreia tancurile reprezintă o rezervă strategică pentru armată, care trebuie păstrată. Societatea ofițerilor din trupele de tancuri a respins, de asemenea, ideea în mod clar. "Nu avem suficiente vehicule în prezent", a declarat recent președintele acesteia, Erich Muff, pentru Blick.

Susținătorii, în schimb, au fost de părere că Elveția ar putea aduce o contribuție suplimentară la securitatea europeană prin returnarea tancurilor. Acest lucru întărește capacitatea de apărare a Germaniei, care sprijină semnificativ Ucraina cu armament. În acest fel, țările partenere ale Elveției ar putea completa lacunele din arsenalul lor.

Între timp, diverși politicieni din domeniul securității, de la stânga la dreapta, sunt deschiși la o posibilă vânzare către Germania. Acest lucru se datorează, probabil, și faptului că presiunea din străinătate este în continuă creștere. Multe țări critică Elveția pentru că aceasta interzice altor state să transfere arme produse în Elveția către Kiev, în primul rând din motive de neutralitate.

Inclusiv Germania nu are voie să furnizeze Ucrainei muniția de care are nevoie urgentă din cauza unui veto al Consiliului Federal. În schimb, nici neutralitatea și nici legea privind materialul de război nu ar trebui să stea în calea încercării Rheinmetall de a răscumpăra tancuri de către Berlin.