Florida interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele de socializare

Postat la: 23.02.2024 18:11 | Scris de: ZIUA NEWS

Florida interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele de socializare

Parlamentul din Florida a aprobat ieri, joi, un proiect de lege care interzice copiilor sub 16 ani să folosească rețelele de socializare, o inițiativă controversată în contextul în care în SUA se dezbate impactul acestora asupra tinerilor.

Autoritățile americane sunt din ce în ce mai critice la adresa giganților internetului, în special Meta, pe care îi acuză că dăunează sănătății mentale și fizice a tinerilor.

Proiectul de lege din Florida, care fusese aprobat de Senat, a trecut ieri și de Camera Reprezentanților a statului, cu 108 voturi pentru și 7 împotrivă. Acum rămâne să fie semnată de guvernatorul Ron DeSantis - care și-a exprimat rezervele - pentru a putea fi promulgată.

Dacă DeSantis va semna proiectul de lege, rețelele de socializare vor fi obligate să împiedice copiii sub 16 ani să obțină un cont pe platformele lor și să le închidă pe cele existente.

Cele mai multe rețele de socializare au stabilit 13 ani ca vârstă minimă pentru utilizatorii lor, dar este ușor de ocolit această cerință.

"Vorbim despre întreprinderi care folosesc funcții de dependență pentru a ne manipula masiv copiii", a declarat senatorul republican Erin Grail, care a introdus proiectul de lege.

Mulți senatori din Florida se opun proiectului de lege, considerând că părinții, și nu autoritățile, sunt cei care ar trebui să controleze utilizarea social media de către copiii lor.

"Părinții au dreptul de a-și spune părerea", a apreciat și DeSantis ieri, în timpul unei conferințe de presă. În plus, unii critici ai proiectului de lege spun că o astfel de interdicție încalcă Primul Amendament al Constituției.

În ianuarie, DeSantis a avertizat că proiectul de lege ar putea fi respins de tribunale, menționând că inițiative similare din alte state au fost blocate în instanță.

În 2023, un judecător federal a anulat o lege din Arkansas care impunea ca rețelele de socializare să obțină aprobarea părinților înainte de a oferi copiilor acces la platformele lor.