FDA cere chirurgilor plasticieni să avertizeze pacientele cu privire la RISCURILE DE CANCER legate de implanturile mamare!

Postat la: 14.03.2023 09:11 | Scris de: ZIUA NEWS

FDA cere chirurgilor plasticieni să avertizeze pacientele cu privire la RISCURILE DE CANCER legate de implanturile mamare!

Unele femei își pun implanturi mamare din motive pur cosmetice, dar altele pot opta pentru o procedură medicală de reconstrucție mamară după o operație de cancer.

Indiferent de motiv, Food and Drug Administration (FDA) a ordonat din nou chirurgilor plasticieni din SUA să își avertizeze pacientele cu privire la riscurile de cancer legate de implanturile mamare.

Implanturile mamare și riscul de cancer de piele
FDA a avertizat anterior publicul că implanturile mamare pot provoca un tip de cancer de piele și cancere care dăunează sistemului imunitar.

Pe baza alertei de siguranță actualizate publicate recent de FDA, numărul de cazuri înregistrate de carcinom cu celule scuamoase (SCC) la pacientele cu implanturi mamare aproape că s-a dublat din septembrie 2022 - de la 10 rapoarte la 19.

SCC este un tip de cancer de piele. FDA a avertizat că au fost raportate trei decese cauzate de această boală. În timp ce FDA a susținut că cazurile de cancer de piele la pacientele cu implanturi mamare sunt rare, agenția a recunoscut, de asemenea, că nu știe de ce se produc aceste cazuri.

Potrivit datelor, SCC se formează în țesutul cicatricial din jurul implantului mamar, numit și capsulă, după o intervenție chirurgicală.

De obicei, SCC nu este mortal, dar unele cazuri pot pune în pericol viața. Cel puțin 1,8 milioane de cazuri de carcinom cu celule scuamoase sunt diagnosticate anual în America.

Atunci când carcinomul cu celule scuamoase este lăsat netratat, se poate răspândi în alte părți ale corpului. Dar dacă SCC este descoperit la timp, rata de supraviețuire este de 99 la sută.

Din păcate, după ce SCC s-a răspândit dincolo de piele, rata de supraviețuire la cinci ani scade la mai puțin de 50 la sută.

În alerta emisă de FDA, agenția a adăugat că aceste cancere nu sunt identice cu limfomul anaplastic cu celule mari asociat implanturilor mamare (BIA-ALCL), care este un tip de cancer despre care se știe deja că este declanșat de implanturile mamare.

FDA a avertizat furnizorii de servicii medicale că ar trebui să se asigure că "includ informații despre SCC și diverse limfoame din capsula din jurul implantului mamar" atunci când vorbesc cu pacientele care au sau intenționează să își pună implanturi mamare.

De asemenea, agenția a precizat că toate cazurile de toate cancerele din capsula din jurul implantului mamar trebuie raportate la FDA.

Potrivit majorității cazurilor raportate de SCC, pacientele au ca simptome umflarea și sânii dureroși. Alte simptome raportate au inclus noduli și decolorarea pielii.

Unele paciente au raportat, de asemenea, că au avut implanturile timp de până la 42 de ani înainte de a dezvolta SCC sau alte tipuri de limfom.

Alte riscuri pentru sănătate legate de implanturile mamare
Pacientele se supun implanturilor mamare pentru a-și mări dimensiunea sânilor prin augmentare mamară. Alții pot dori să înlocuiască țesutul mamar care a fost îndepărtat din cauza cancerului sau a unui traumatism, sau țesutul care nu s-a dezvoltat corespunzător.

Conform datelor, augmentarea sânilor este cea mai frecventă procedură chirurgicală cosmetică din America. Peste 313.000 de operații la sân au fost efectuate în 2018, ceea ce indică o creștere de 48% din 2000.

Medicii au emis ipoteza că suprafața texturată a implanturilor ar putea declanșa sistemul imunitar al unor femei să reacționeze într-un mod care provoacă cancer.

Dar, potrivit celei mai recente actualizări a FDA, au fost găsite cazuri de SCC și la femeile care aveau implanturi netede la momentul diagnosticului.

În ultimii ani, se făcuseră eforturi pentru a informa pacientele cu privire la numeroasele riscuri pentru sănătate pe care le presupune obținerea unui implant mamar. De asemenea, medicilor li s-a ordonat să ghideze pacientele cu privire la problemele de sănătate pentru a le oferi posibilitatea de a anula procedura.

BIA-ALCL, sau boala implantului mamar, este adesea conținută în interiorul țesutului care înconjoară implantul. Dar se poate răspândi și în alte părți ale sistemului limfatic al corpului dumneavoastră, cum ar fi ganglionii limfatici.