FDA admite că vaccinurile pot provoca accidente vasculare cerebrale. Proteina Spike hiperactivează trombocitele care pot provoca cheaguri

Postat la: 12.02.2023 13:51 | Scris de: ZIUA NEWS

FDA admite că vaccinurile pot provoca accidente vasculare cerebrale. Proteina Spike hiperactivează trombocitele care pot provoca cheaguri

Un risc crescut de evenimente de accident vascular cerebral a fost corelat cu vaccinul bivalent Pfizer COVID-19, potrivit unei declarații comune a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), citată de R3Media.

Perioada în care ar putea apărea la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani a fost de 1-21 de zile după rapel, cu șanse mai ridicate la 11-21 de zile după rapel. Șansele au fost mai ridicate la 64% din cei care au primit vaccinul antigripal în aceeași zi cu rapelul COVID-19.
Boosterul bivalent conține codul proteinei spike, contribuind la creșterea riscului de cheaguri de sânge. Prin urmare, se recomandă ca persoanele cu risc ridicat ar trebui să evite boosterele.

„Vaccine Safety Datalink (VSD) de la CDC, un sistem de supraveghere aproape în timp real, a îndeplinit criteriile statistice pentru a determina investigații suplimentare pentru a stabili dacă a existat o problemă de siguranță pentru accidentul vascular cerebral ischemic la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au primit vaccinul bivalent Pfizer-BioNTech COVID-19.", se preciza într-o declarație comună a CDC și FDA din ianuarie.

Sistemul VSD monitorizează înregistrările electronice de sănătate a 12,5 milioane de americani deserviți de nouă sisteme de sănătate integrate. CDC a declarat că nicio altă bază de date de siguranță nu a detectat acest semnal (inclusiv seturile de date Medicare și Veterans Affairs). Pfizer a lansat o declarație că nu a detectat acest semnal în bazele de date și nicio altă țară nu a găsit un semnal similar în sistemele lor de monitorizare.

Riscul de formare a cheagurilor pare să fie mai mare în zilele 11-21 după primirea rapelului, în special pentru cei care au primit o doză mare sau un vaccin adjuvant antigripal în aceeași zi. Descoperirile sugerează că au avut loc mai multe evenimente de accident vascular cerebral în zilele 1-21 post-vaccinare decât în zilele 22-42 după primirea vaccinului.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au primit rapel bivalent Pfizer au experimentat 130 de evenimente în timpul „intervalului de risc" (1-21 de zile după rapel) și 92 de evenimente în timpul „intervalului de comparație" (22-42 de zile după rapel). Într-o analiză preliminară a 22 de cazuri de accident vascular cerebral la persoane de peste 65 de ani în zilele 11-21 după primirea rapelului, niciunul dintre indivizi nu a avut antecedente de atac ischemic tranzitoriu (AIT). 64% la sută au primit vaccinul antigripal în aceeași zi cu rapelul COVID-19.

Datele rezultate ale acestor evenimente arată că 59% dintre persoanele care au suferit un AIT au fost externate acasă, 18% au fost externate cu îngrijire la domiciliu, 9% au fost externate într-o unitate de îngrijire medicală calificată și 14% au murit. CDC notează că un deces a fost probabil legat de un accident vascular cerebral.

Nu a fost detectat niciun semnal de siguranță în baza de date VSD pentru Moderna. Cu toate acestea, VAERS a raportat cazuri de accident vascular cerebral legate de rapelul Moderna. Diferența s-ar putea datora numărului de doze de rapel administrate pentru cele două vaccinuri. Începând cu 7 ianuarie 2023, au fost administrate aproape de două ori mai multe doze de rapel Pfizer decât Moderna (549.943 față de 285.706).

Începând cu 8 ianuarie 2023, 40 de cazuri de accident vascular cerebral ischemic/atac ischemic tranzitoriu după vaccinarea bivalentă cu ARNm COVID-19 au fost detectate în Sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului (VAERS). Vârsta medie a fost de 74 de ani, 19 bărbați și 21 de femei. Timpul mediu până la accidentul vascular a fost de patru zile. 25 de cazuri au apărut după vaccinul bivalent Pfizer-BioNTech și 15 au apărut după vaccinul bivalent Moderna. Vaccinarea împotriva gripei în aceeași zi cu rapelul a crescut riscul.

Analiza datelor VSD a arătat că trei persoane au suferit un accident vascular cerebral după ce au primit rapelul Pfizer și o doză standard de vaccin antigripal în aceeași zi. De cealaltă parte, 40 de persoane care au primit rapelul Pfizer și un vaccin antigripal cu doze mari sau adjuvant în aceeași zi au suferit un accident vascular cerebral. 60 de adulți în vârstă au suferit un accident vascular cerebral după ce au primit doar rapelul COVID-19.

Primirea unei doze mari sau a vaccinului antigripal cu adjuvant în aceeași zi a părut să dubleze riscul de accident vascular cerebral. Proteina din virusul SARS-CoV-2 poate crește semnificativ riscul de cheaguri arteriale și venoase. O analiză a bazei de date a 48 de milioane de persoane din Regatul Unit a constatat un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic, în special în primele săptămâni după infectarea cu COVID-19. Vaccinul ARNm produce, de asemenea, proteina spike. Booster-ul bivalent conține codul pentru două tulpini ale proteinei spike (tulpina originală Wuhan și BA.4/BA.5).

Sângele uman conține trombocite, care formează cheaguri pentru a opri sângerarea după o leziune. Unitatea S1 a proteinei spike hiperactivează aceste trombocite. Acest lucru poate face ca sângele să formeze cheaguri mici după infecție sau vaccinare. Aceste blocaje ale fluxului sanguin pot cauza probleme în țesuturile și organele corpului.

Vaccinare antigripală crește riscul de accident vascular cerebral, posibil pentru că vaccinul provoacă un răspuns inflamator. Acest lucru crește riscul de accident vascular cerebral ischemic, în special la persoanele cu anomalii de coagulare preexistente. Un raport din Taiwan a mai indicat că un pacient de sex masculin în vârstă de 75 de ani a suferit ischemie de circulație posterioară după o vaccinare antigripală A/H1N1.