Enigma ce îi nedumerește pe astronomi: Semnale misterioase extraterestre detectate în spațiu

Postat la: 25.03.2022 12:35 | Scris de: ZIUA NEWS

Enigma ce îi nedumerește pe astronomi: Semnale misterioase extraterestre detectate în spațiu

O echipă de astronomi de la Universitatea Western din Sydney și Agenția de cercetare științifică a Commonwealth-ului (CSIRO) din Canberra, ambele din Australia, a reușit să mai facă un pas spre descifrarea unui mister cosmic. Acesta este cunoscut sub numele de cercurile radio ciudate (ORC), care sunt niște semnale care nu pot fi explicate cu ajutorul obiectele sau fenomenelor știute din univers.

Acum, astronomii australieni care s-au folosit de radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud, au reușit să capteze imagini mai clare și mai detaliate a acestor cercuri radio ORC, ajutând la restrângerea listei suspecților, care le-ar putea crea, potrivit New Atlas. La fel ca multe alte anomalii astronomice, cercurile ORC sunt practic niște bule rotunde de emisii extraterestre inexplicabile. Misterul acestor "nebuloase" este unul destul de recent, primul cerc de acest fel fiind descoperit doar în septembrie 2019, iar de atunci au fost confirmate doar cinci.

Aceste inele fantomatice sunt dificil de studiat de astronomi datorită slăbiciunii lor, a rarității și a faptului că nu apar în lungimi de undă optice, infraroșii sau de raze X. La început, experții nici măcar nu puteau fi siguri dacă cercurile ORC erau uriașe și departe în spațiu, sau dacă erau mai mici și în interiorul propriei noastre galaxii. Observațiile mai recente au ajutat la stabilirea dimensiunii și distanței lor, constatând că ORC-urile pot avea dimensiunea de aproximativ un milion de ani-lumină, făcându-le de 16 ori mai mari decât Calea Lactee.

Conform opiniilor lui Ray Norris, de la Agenția de cercetare științifică a Commonwealth-ului din Australia, există acum trei alternative principale privind ORC-urile. Una ar fi legată de unele resturi de la o explozie uriașă în galaxiile gazdă, a doua ar putea proveni din jeturile de material aruncate de găurile negre, iar a treia ar fi de la energia reziduală a exploziilor produse la formarea stelelor. Va fi nevoie de mai multe observații cu radiotelescoape mai sensibile pentru a dezlega acest mister cosmic și de a spune care este sursa reală dintre cele trei variante.