Dmitri Medvedev pe tema tezaurului României: "O obrăznicie! Nici nu știu cum să răspund!"

Postat la: 15.03.2024 18:42 | Scris de: ZIUA NEWS

Dmitri Medvedev pe tema tezaurului României:

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a explicat de ce Rusia refuză să returneze tezaurul românesc.

Parlamentul European a cerut joi Federației Ruse să returneze integral României tezaurul național trimis în Rusia, în 1916 și 1917. Legislativul european a votat joi rezoluția referitoare la returnarea tezaurului național al României însușit ilegal de Rusia.
„Un cuvânt - română! Românii, după cum știți, nu sunt o națiune, ci un mod de viață.

S-ar părea că nimic nu ne poate surprinde. Liderii europeni sunt idioți, slabi, neînțelepți. Dar nu, mi-au dat din nou un motiv. Vor ca aurul să fie înapoiat României. Cel care a fost naționalizat de Guvernul sovietic în 1918 pentru comportament rău. Ei bine, a refuzat să plătească datoriile imperiului prăbușit. România a acceptat acest lucru și apoi a primit de la noi un refuz de a face reparații ca urmare a perioadei sale naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei bine, acum diverși idioți din Parlamentul European au fdin nou poftă de mâncare.

Ei bine, nici nu știu cum să răspund la o asemenea obrăznicie. UE a furat active de 300 de miliarde de dolari din Rusia și cere restituirea aurului României. Nu este nimic de spus în rusă, poți doar să-l trimiți", a spus Medvedev.

Reacția lui Medvedev apare după cea a purtătorului de cuvânt al MAE rus. România vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. România încearcă să pună pe umerii Rusiei "datoriile sale fantomă" vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale, a adăugat Zaharova. Ea a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, "potrivit calculelor experţilor", de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917. Potrivit Komsomolskaia Pravda, care o citează pe Maria Zaharova, în 1949, Moscova "i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial".

Rezoluția a fost inițiată de europarlamentarul român Eugen Tomac, semnată de toți europarlamentarii români și susținută de marea majoritate a membrilor Parlamentului European.

„Succes uriaș în Parlamentul European! Rezoluția privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată cu largă majoritate de voturi. Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural", a scris europarlamentarul Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

Tezaurul românesc a fost stocat în Rusia cu garanția că va fi restituit integral, în conformitate cu documentele semnate, care au aceeași valoare cu tratatele internaționale, astfel că însușirea ilicită a tezaurului de către Rusia reprezintă o încălcare a dreptului și a cutumelor internaționale, remarcă euraparlamentara Corina Crețu.