Discul Colgante, un obiect cu adevărat misterios: originea și scopul lui rămân necunoscute

Postat la: 03.12.2023 09:17 | Scris de: ZIUA NEWS

Discul Colgante, un obiect cu adevărat misterios: originea și scopul lui rămân necunoscute

Cunoștințele avansate de astronomie ale strămoșilor noștri, evidențiate în unele dintre cele mai vechi picturi rupestre, rămân o sursă de uimire pentru oamenii de știință moderni.

Multe civilizații antice au studiat cerul nopții și au realizat calendare solare și lunare de o acuratețe remarcabilă. Arta rupestră descoperită în întreaga Europă nu reprezintă simple reprezentări de animale sălbatice, așa cum se credea anterior. Simboluri animale reprezentau constelații de stele și erau folosite pentru a înregistra date și evenimente precum trecerile de comete.

Discul Colgante este unul dintre acele obiecte care fac parte dintr-o listă vastă de artefacte antice cărora omenirea nu le-a descoperit încă originea și scopul. Artefactul face parte din colecția Muzeului Arheologic Rafael Larco Herero din Lima, Peru. Este un disc cu un fel de „gaură neagră" în centru, iar data creației sale este estimată la cel puțin 2.000 de ani î.e.n

Se crede că discul a fost creat de către Moche, o civilizație anterioară incașilor care a condus coasta de nord a Peru între secolele I și VIII și care era cunoscută pentru deșertul său complex.

Arheologii au scos la iveală multe artefacte fascinante aparținând culturii Moche, dar niciunul dintre ele nu seamănă cu acest disc ciudat, ceea ce a dus la convingerea că discul, care nu a fost niciodată datat cu radiocarbon, ar putea fi mult mai vechi decât se credea.

După cum sugerează adeptii teoriei Astronauților Antici, Discul Colgante ar putea fi un obiect extraterestru. El este atât de misterios încât nici măcar astronomii nu au reușit să stabilească dacă există cu adevărat o galaxie reprezentată în obiect. Totuși, ținând cont de faptul că există înregistrări ale unor studii avansate de astronomie în antichitate, discul ar trebui să aibă o funcție importantă pentru savanții vremii sale.

În ciuda asemănărilor, modelul cunoscut al Căii Lactee are două brațe spiralate principale, Perseus și Scutum-Centaurus, și două brațe mai mici, Sagittarius și Orion, unde ne aflăm noi.

Un fapt interesant este acela că numărul de brațe al discului Colgante nu corespunde brațelor galaxiei noastre, ceea ce sugerează că, dacă discul antic din Peru este într-adevăr o reprezentare a unei galaxii spiralate, atunci nu este vorba de Calea Lactee. Coincidență sau nu, un mic punct evidențiat, aproape de marginea artefactului, se referă la locația sistemului nostru solar în Calea Lactee.

Unele teorii sugerează că modelul actual al galaxiei noastre ar putea fi greșit, sau cel puțin incomplet, în timp ce alte teorii sugerează că discul Colgante ar putea fi o hartă stelară reprezentând galaxia de origine a unei civilizații extraterestre care ar fi putut vizita planeta noastră cu multe milenii în urmă.