Dezvăluiri inedite: foști agenți ai Serviciilor Secrete explică de ce lunetistul care i-a salvat viața lui Trump ar fi pierdut secunde cruciale

Postat la: 15.07.2024 10:00 | Scris de: ZIUA NEWS

Dezvăluiri inedite: foști agenți ai Serviciilor Secrete explică de ce lunetistul care i-a salvat viața lui Trump ar fi pierdut secunde cruciale

Fostul agent special a declarat pentru Business Insider că lunetistul Secret Service care a salvat la limită viața fostului președinte Donald Trump este posibil să fi pierdut secunde cruciale din cauza unui număr de factori, inclusiv căldura extremă, lipsa unei întăriri anti-spion și o concentrare probabilă pe o linie de copaci din apropiere.

"Acest contraspionier a luat o decizie uimitor de rapidă și i-a salvat în mod clar viața lui Trump", a declarat Bill Pickle, fostul agent special însărcinat cu detaliile Serviciului Secret pentru vicepreședinția lui Al Gore.

"Băieții noștri sunt cei mai buni trăgători din lume. Asta este ceea ce fac", a spus Pickle. "Și într-o secundă din momentul în care acest copil a deschis focul, tipul de la CS l-a împușcat", a spus el, folosind prescurtarea Secret Service pentru contraspionajul desfășurat la mitingul de sâmbătă seara din Butler, Pennsylvania.

"Dar cineva va da vina pe acel CS și pe observator și va spune: "Dacă doar ar fi fost cu două secunde mai rapid în reperarea trăgătorului"", a spus fostul agent special. "Adevărata întrebare ar putea fi, dacă ar fi existat mai mulți ochi anti-capcană pe acea clădire, ar fi putut fi evitate toate acestea."

Pickle a declarat că un aspect asupra căruia se vor concentra anchetatorii va fi modul în care trăgătorul a reușit să ajungă pe acoperișul clădirii fără ca autoritățile să îl observe.

"Cealaltă întrebare este, de ce nu a fost securizat acest acoperiș și dacă au existat agenți sau forțe de ordine care să verifice identitățile?", a adăugat el. "Cum a găsit acest copil o modalitate de a ajunge pe acoperiș și de a se strecura pe acoperiș?" a spus Pickle. "S-a târât pe acoperiș pe mâini și genunchi și a împins arma în fața lui, exact ca în armată".

Chiar dacă l-ar fi văzut mai repede pe suspectul de împușcături, lunetiștii nu au întotdeauna capacitatea de a acționa imediat când detectează o amenințare, potrivit lui Anthony Cangelosi, un fost agent special care a condus avansurile tehnice de securitate ale Secret Service pentru candidații prezidențiali.

"Trebuie să iei o decizie: 'Trag? Sau nu trag?'" a declarat Cangelosi.

"Ce se întâmplă dacă afli: "Oh, tocmai am ucis un puști de 20 de ani care îl iubește pe protejat și nu a putut intra în sală și a vrut doar să urce pe acel acoperiș?"? Nimeni nu vrea să fie în această situație", a declarat Cangelosi.

Cangelosi a declarat că echipa Secret Service prezentă la eveniment ar trebui să aibă un "plan al locului" care să includă o prezentare a zonei și a clădirilor din jur.

Presupusul asasin a tras cel puțin trei focuri de armă de pe un acoperiș aflat la 150 de metri de locul unde vorbea Trump. El a ucis un participant la miting și a rănit grav alți doi, înainte de a fi împușcat mortal de un contraspion încă neidentificat al Secret Service, care era poziționat pe un alt acoperiș.

"Puștiul ăsta, de la 150 de metri, a tras foarte bine", a spus Pickle duminică despre presupusul asasin, cu o voce sumbră. "Nu știu în detaliu dacă a folosit optică, adică o lunetă pe pușcă", a declarat el pentru BI.

"Dar chiar și cu optică, este nevoie de cineva cu pregătire pentru a ținti capul cuiva de la 150 de metri distanță și să lovești chiar marginea capului", a spus el. "Asta nu este o lovitură norocoasă. Acesta este un tip care a tras cu adevărat înainte."

FBI a identificat trăgătorul ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania. FBI a declarat că încă investighează cazul.

Deocamdată este clar că cel puțin trei lucruri ar fi putut contribui la întârzierea de câteva secunde dintre momentul în care Crooks a fost văzut târându-se pe acoperiș și momentul în care echipa CS l-a văzut și l-a împușcat, a spus Pickle.

Decizia cu privire la numărul de lunetiști care să fie desfășurați s-ar putea dovedi a fi cel mai important factor, a spus el.

"Cineva a luat decizia că acel număr de contra-sniperi era suficient", a spus el. "Și, evident, în retrospectivă, s-au înșelat, pentru că a existat un copil care a fost capabil să urce pe acel acoperiș și să apese pe trăgaci de cel puțin trei ori."

Deciziile privind personalul ar fi fost luate la sediul Secret Service din Washington, pe baza recomandărilor personalului agenției de la fața locului după o investigație de câteva zile a locului, a declarat Pickle.

"O echipă avansată face de fapt un studiu îndelungat, în care se uită la tot și apoi recomandă de ce au nevoi. Dar dacă sunt întinși de resurse, sediul poate spune că nu vă putem trimite decât o singură echipă acolo. Și acest lucru nu este neobișnuit - dacă nu aveți, nu aveți", a spus Pickle.

"Întotdeauna se reduce la resurse", a spus el. "Și dacă nu este o problemă de resurse, iar banii erau acolo, atunci este totuși o problemă de alocare a resurselor", a spus el - ceea ce înseamnă că cineva a subestimat forța de muncă necesară pentru a menține Trump în siguranță.

Indiferent de câți lunetiști au fost prezenți, Secret Service ar avea de obicei o "acoperire de 360 de grade" a unui eveniment la care vorbește un președinte în exercițiu sau un fost președinte, a spus Cangelosi.

Alți factori includ vremea.

"Băieții de la CS ar spune probabil că am fost acolo timp de patru ore pe o căldură de 100 de grade, iar dacă am fi avut o altă echipă aici sau drone de sprijin, acest lucru nu s-ar fi întâmplat", a spus Pickle.

De asemenea, este posibil ca echipa să se fi concentrat asupra unei linii de copaci din apropiere, considerând-o principalul risc.

"Te uiți la tot ceea ce ar putea ascunde un potențial asasin. Prima presupunere este că dacă sunt un tip rău, mă voi ascunde. Natura umană este de așa natură încât voi scana acoperișurile, pentru a mă asigura că sunt goale, dar apoi mă voi concentra pe acea linie de copaci, pentru că tu crezi că tipul rău va fi ascuns", a spus Pickle.

"Nu crezi că răufăcătorul va fi în câmp deschis", a mai spus el.

Odată ce presupusul asasin a deschis focul, "tot ce s-a întâmplat acolo a fost ca la carte și așa cum ar fi trebuit să se întâmple", a spus Pickle. Echipa CS a ripostat, agenți de contraatac cu arme lungi, în salopete și căști negre, s-au năpustit asupra scenei, iar agenții în costume de afaceri de pe platforma mitingului l-au grăbit pe Trump să părăsească scena.

"Dar de ce nu a fost identificat cu câteva secunde mai devreme?" a întrebat Pickle despre trăgător. "A fost cauzat de epuizarea de a fi stat pe un acoperiș de 100 de grade timp de patru ore? A fost echipa CS atentă la frunzișul abundent de acolo, care, fără îndoială, era cel mai bun loc pentru a se ascunde?", a întrebat el.

"Un acoperiș deschis nu este cel mai bun loc pentru a te ascunde. Dacă a urcat pe un acoperiș deschis, era pregătit să moară", a adăugat el. "Cel mai rău coșmar pentru Secret Service a fost întotdeauna un pistolar singuratic care nu și-a anunțat public opiniile și care este pregătit să moară".

Pickle a declarat că incidentul de sâmbătă va fi disecat pentru anii următori și "va fi în programa de instruire pentru totdeauna".

"Va fi un pluton de execuție circular", a prezis Pickle cu privire la arătarea cu degetul și teoriile conspirației între agenții care se vor desfășura pe măsură ce tentativa de asasinat va fi analizată de FBI, Congres, presă și public.

"Acest lucru va fi disecat ani de zile și va face parte din programa de formare pentru totdeauna", a spus el.

Cangelosi a declarat pentru BI că "o mulțime de oameni vorbesc și lucrurile circulă" în cadrul agenției după un eveniment de această amploare. "Cu toții vrem răspunsuri și le vrem cât mai repede posibil, dar va dura ceva timp", a spus Cangelosi. "Cunoașteți Serviciile Secrete; sunt profesioniști. Se fac greșeli, ei le vor remedia."