Dăianu: Inteligența Artificială poate conduce la distrugerea a mai bine de 40% din locurile de muncă actuale din lume

Postat la: 13.02.2024 14:50 | Scris de: ZIUA NEWS

Dăianu: Inteligența Artificială poate conduce la distrugerea a mai bine de 40% din locurile de muncă actuale din lume

Inteligenţa artificială nu poate preveni crize financiare şi economice, dar ar putea ajuta la atenuarea lor, a efectelor negative, susţine Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

„AI (Artificial intelligence - AI - n.r.) nu poate preveni crize financiare (şi economice), dar ar putea ajuta la atenuarea lor, a efectelor negative. Până una alta, după cum anticipează nu puţini, AI ar putea conduce la distrugerea a mai bine de 40% din locurile de muncă actuale din lume. Iar fără o creare considerabilă, compensatoare, de noi slujbe, am asista la o distrugere de mare anvergură, cu implicaţii economice şi sociale foarte serioase, inclusiv pe plan financiar - nu la o creative destruction cum ar spune Joseph Schumpeter. Nu mai vorbesc de faptul că, după cum nota Nouriel Roubini (Project Syndicate, 11 febr, a.c), stupizenia în lume este copleşitoare, poate anula uşor beneficii ale AI", consideră Daniel Dăianu.

Preşedintele CF arată, printre altele, că AI poate amplifica „reacţii de turmă" chiar dacă noi tehnologii, algoritmi, ar prelucra mult mai multă informaţie (big data), iar modelele folosite de bănci şi fonduri de investiţii pentru gestionarea riscurilor ar fi mai performante. Potrivit autorului, cei care au administrat fondul de risc LTCM au beneficiat de modele supersofisticate (doi laureaţi ai Premiului Nobel au lucrat acolo), dar care au fost date peste cap de evenimente extreme, de non-liniarităţi. Iar astfel de eşecuri au mai fost.

Daniel Dăianu spune că AI poate favoriza escrocherii, deşi tot ea ar putea ajuta la detectarea acestora de către autorităţile de supraveghere. AI nu poate elimina contagiunea în pieţe, care este o formă de reacţie în lanţ, un „efect de turmă" şi care obligă la intervenţia statului (a băncii centrale) ca salvator de ultimă instanţă (lender of last resort).