Cum a fost inscenata pandemia: Mesajele de pe WhatsApp ale fostului ministru al Sănătății din Marea Britanie: "Speriem pe toată lumea!"

Postat la: 05.03.2023 11:47 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum a fost inscenata pandemia: Mesajele de pe WhatsApp ale fostului ministru al Sănătății din Marea Britanie:

âFostul ministru al Sănătăţii din Marea Britanie, Matt Hancock, le-a spus asistenţilor că doreşte "să sperie pe toată lumea" pentru a asigura respectarea restricţiilor anti-Covid-19, conform ultimulelor mesaje scurse, care dezvăluie discuţii despre momentul în care să "ofere" detaliile despre o nouă tulpină, relatează The Guardian.

Schimburile de mesaje pe WhatsApp sugerează că secretarul pentru Sănătate de atunci şi alţii au discutat cum să folosească un anunţ despre varianta Kent a virusului pentru a speria publicul să-şi schimbe comportamentul.

Mesajele, publicate în Sunday Telegraph, arată că secretarul de cabinet Simon Case a sugerat în ianuarie 2021 că factorul "frică" ar fi "vital" în stoparea răspândirii virusului.

În decembrie 2020, schimburile par să arate îngrijorarea că primarul Londrei, Sadiq Khan, ar putea urma exemplul lui Andy Burnham, primarul din Greater Manchester, care a avut o dispută cu guvernul din cauza deciziei de a impune restricţii stricte de izolare în regiune.

Consilierul lui Hancock a spus: "În loc să atragem mai mult atenţia înainte, putem trece la pasul cu noua tulpină".

"Speriem pe toată lumea cu noua tulpină", a răspuns ministrul Sănătăţii de la acea vreme.

"Dar complicaţia cu Brexitul ocupă primul loc", a spus el, într-o aparentă referire la acoperirea mediatică a ieşirii Marii Britanii din UE.

"Da, asta va aduce o schimbare adecvată a comportamentului", a spus consilierul.

"Când vom implementa noua variantă", a răspuns Hancock.

Conversaţia, pe 13 decembrie 2020, a venit pe fondul îngrijorărilor cu privire la răspândirea rapidă a virusului în sud-estul Angliei.

Hancock a anunţat că o nouă variantă de Covid-19 a fost identificată în Marea Britanie pe 14 decembrie.

Cinci zile mai târziu, s-a anunţat că Londra şi sud-estul Angliei urmau să intre într-un nou nivel de alertă de nivel 4, când prim-ministrul de atunci Boris Johnson a anulat şi o politică promisă privind „bulele" de Crăciun, care permitea familiilor să se întâlnească.

Întreaga Anglie a intrat în al treilea lockdown naţional la 6 ianuarie 2021.

Mesajele din 10 ianuarie arată că Hancock şi secretarul cabinetului discută modalităţi de a asigura conformitatea.

Case a scris: „S-ar putea ca purtarea mai mult a măştilor să fie singurul lucru de luat în considerare. Efectiv gratuit şi are un impact foarte vizibil? Purtaţi măşti în toate locurile din afara casei şi la locul de muncă?".

„Nu sunt sigur că asta ne-a dus mult mai departe, nu-i aşa? Practic, trebuie să creştem conformitatea".

Hancock îi spune lui Case că „sincer nu s-ar mişca lucruri mărunte decât dacă vom merge mai departe".

Case a răspuns: „Cred că este exact. Lucrurile mici par ridicole. Creşterea mesajelor - factorul frică/vinovăţie vital. Bănuiesc că London Nightingale (spitalul) va fi folosit ca un mare moment public. Mai ales că eu cred că va fi plin în câteva zile (pe baza datelor actuale)".

Jurnalista Isabel Oakeshott a primit iniţial materialul din partea lui Hancock în timp ce colaborau la memoriile acestuia.

El a condamnat scurgerea ca fiind o „trădare masivă" menită să susţină o „agendă anti-lockdown".

Într-o declaraţie din această săptămână, Hancock a spus că toate materialele pentru carte au fost puse la dispoziţie anchetei oficiale despre Covid-19.

Oakeshott a spus că dezvăluirile sunt în interesul public.