CSSI: Armata SUA ar trebui să mențină o forță de rotație de mari dimensiuni în România

Postat la: 15.03.2024 09:38 | Scris de: ZIUA NEWS

CSSI: Armata SUA ar trebui să mențină o forță de rotație de mari dimensiuni în România

Armata SUA ar trebui să staționeze permanent o brigadă în Polonia și să mențină o forță de rotație de dimensiuni similare în România, potrivit unei noi cercetări care susține că acești pași ar putea ajuta familiile militarilor, care sunt sub tensiune de ani de zile, din cauza desfășurărilor îndelungate în străinătate.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSSI) a spus că amenințarea reprezentată de Rusia impune un angajament mai puternic în Polonia, unde o forță pe baze permanente ar întări descurajarea pe flancul estic al NATO. „Polonia ar oferi locația cea mai practică și mai benefică pentru a înființa o nouă bază militară pentru o (unitate de brigadă blindată) din perspectivă operațională și politică", se arată în raportul lansat în această săptămână.

De asemenea, raportul a recomandat ca SUA să staționeze două unități de aviație de luptă în Polonia. O astfel de mișcare ar transforma forța de rotație a Armatei din Polonia într-una permanentă. Modificările ar economisi bani pe termen lung, având în vedere că este mai ieftin să staționezi trupele la baze externe decât să transferi unități mari și echipamentele lor înainte și înapoi peste Oceanul Atlantic, la fiecare nouă luni, au spus autorii raportului.

Dezbaterea despre cum să desfășoare cel mai bine misiunea militară în Europa s-a centrat de mult timp pe echilibrul dintre trimiterea de trupe pe continent în misiuni pe termen scurt versus oferirea de staționări cu familiile. Potrivit raportului, există dovezi că staționările cu familiile se traduc într-un moral mai ridicat pentru soldați atunci când se iau în considerare despărțirile de familie în cazul rotațiilor lungi departe de casă.

„Implementările prin rotație conduc, de asemenea, la mai multe probleme de disciplină și la creșterea ratei divorțurilor", potrivit autorilor, care au citat, de asemenea, rate mai scăzute de reînrolare pentru unitățile implicate în misiuni de rotație.

Înființarea unei noi baze americane în Polonia ar avea costuri inițiale mari și ar dura aproximativ șapte ani, dar „povara financiară a forțelor staționate permanent ar fi mai mică pe termen lung", se arată în raport. Cu toate acestea, raportul nu a susținut renunțarea completă de modelul rotațional. De exemplu, rotația unei brigăzi de infanterie în România ar menține flexibilitatea și ar trebui să fie o trăsătură durabilă a poziției forțelor Armatei, se arată.

Armata a început să trimită brigăzi de infanterie în România după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022. Analiza se bazează pe alte studii din ultimii ani, inclusiv unul realizat de Colegiul de Război al Armatei SUA în 2017, care a constatat că rotația brigăzilor blindate în Europa e mai costisitoare decât staționarea avansată. Alte date indică posibilitatea ca modelul de rotație pe care s-a bazat armata în Europa să afecteze starea soldaților.

Luni, Army Times a raportat că între 2019 și 2021, unitățile blindate, care sunt adesea implicate în rotații frecvente în străinătate, au înregistrat o rată de sinucidere de două ori mai mare decât cea a restului forței active. De la invadarea Ucrainei de către Rusia din 2014, numeroși analiști de securitate au argumentat în favoarea repartizării mai multor trupe în Europa, cum ar fi o brigadă blindată în Polonia.

Liderii armatei, însă, nu au manifestat public prea mult interes, sau deloc, pentru această direcție. Cu amenințarea reprezentată de China în Pacific, ar putea exista presiuni asupra Armatei și a altor servicii pentru a rămâne flexibile și a nu se angaja excesiv în Europa.

"Șoimii" chinezi au susținut că Europa, având în vedere avuția sa în raport cu Rusia, ar trebui să poată face investițiile militare necesare pentru a suporta o parte mai mare din povara convențională de securitate pe continent, în special având în vedere cererea globală pentru armata SUA. Alte constrângeri interne care ar putea afecta postura forțelor americane în Europa în anii următori includ dimensiunea viitoarelor bugete de apărare sau „o întorsătură izolaționistă a politicii americane", se arată în raportul CSIS.