Comisar UE: Europa trebuie să treacă în „modul economiei de război"

Postat la: 01.03.2024 10:40 | Scris de: ZIUA NEWS

Comisar UE: Europa trebuie să treacă în „modul economiei de război

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că Europa trebuie să treacă la „modul economiei de război", avertizând că țările UE trebuie să colaboreze pentru a stimula producția de armament în cadrul unei noi strategii industriale de apărare.

Breton, fostul ministru francez de finanțe, care în prezent supraveghează în principal industria europeană, a declarat la Bruxelles că apărarea europeană trebuie să „schimbe paradigma". Potrivit acestuia, Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate și să creeze o capacitate de apărare care să îi permită să acționeze nu doar împreună cu aliații săi, ci și în mod autonom.

„Trebuie să creăm un pilon european al NATO", a afirmat Thierry Breton. Blocul comunitar a crescut deja producția de muniție de artilerie la 1 milion pe an și va dubla această cifră în 2025, a declarat comisarul european.

Același lucru ar trebui să se întâmple cu toate celelalte arme necesare pentru apărarea și securitatea Uniunii Europene, a mai spus Thierry Breton, adăugând că în următoarele 12 luni, „investițiile speciale și suplimentare în domeniul apărării" ar trebui să ajungă potențial la aproximativ 100 de miliarde de euro.