Coduri roșu, portocaliu și galben în toată țara. ANM anunță vreme deosebit de caldă

Postat la: 13.07.2024 09:55 | Scris de: ZIUA NEWS

Coduri roșu, portocaliu și galben în toată țara. ANM anunță vreme deosebit de caldă

Capitala și 28 de județe din întreaga țară sunt sâmbătă și duminică sub avertizare cod roșu de caniculă. Potrivit meteorologilor, valul de căldura va continua să se intensifice. Codul roşu de căldură extremă ar putea fi prelungit până miercuri.

În toată țara se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. Potrivit ANM, sâmbătă şi duminică este cod portocaliu de caniculă în Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali.

În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

CNAIR informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 13.07 - 14.07.2024 (sâmbătă şi duminică), în intervalul orar 10.00 - 20.00, se vor institui restricţii de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme (38 - 39 grade Celsius) - (COD ROŞU) pentru Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova.

Astfel, autovehiculele cu MTMA ≥7,5 t nu vor putea circula în acest weekend pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Timiş, Caraş - Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galaţi şi Brăila.

Traficul feroviar se va desfăşura în condiţii speciale la nivel naţional, prin reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor cu 20 - 30 km/oră, ca urmare a codului roşu de caniculă.

Totodată, dispeceratele CFR vor menţine o permanentă legătură cu toţi operatorii de transport feroviar, care vor fi avizaţi operativ când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce intervale de staţii, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze, la rândul lor, pasagerii din trenurile aflate deja în circulaţie, sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condiţiile de trafic intrate în vigoare.